Na današnji dan su rođeni

Nekada se znamo pitati: “Ko se rodio na dan kada i mi…?”, u nastavku teksta vam donosimo koji su se to glumice rodile na današnji dan.

Holland Taylor

Američka je glumica i dramatičarka. Osvojila je nagradu Primetime Emmy 1999. godine za izvanrednu sporednu glumicu u dramskoj seriji za ulogu sutkinje Roberte Kittleson u drami ABC The Practice (1998.-2003.).

Emily Watson

Emily Margaret Watson OBE je engleska glumica. Karijeru je započela na pozornici, a pridružila se Royal Shakespeare Company 1992. Godine 2002. glumila je u produkcijama Dvanaesta noć i ujaka Vanya u skladištu Donmar, a nominirana je za nagradu Olivier za najbolju glumicu 2003. godine.

Faye Dunaway

Faye Dunaway je započela karijeru 60-ih godina prošlog vijeka, a u zvijezde je vinula rola u filmu Bonnie and Clyde. Baš uloga Bonnie bila joj je životna prekretnica. Zanimljivo je to da je Faye jedna od 4 glumice koje su dobile nagradu i za najbolju, ali i za najgoru glumicu! Naime, ona je dobila i Oskara za film Network, ali i Zlatnu malinu za film Mommy Dearest. Inače, ona je tokom karijere odbijala uloge koje su joj možda mogle donijeti još Oscara; odbila je ulogu Sare u filmu Rekvijem za snove i ulogu u filmu Julija, a nagrade su dobile glumice Ellen Burstyn i Jane Fonda.

Jadranka Đokić

Jadranka Đokić je hrvatska pozorišna, televizijska i filmska glumica. Za ulogu Maje Jeren u filmu Iza stakla osvojila je Zlatnu Arenu na Festivalu igranog filma u Puli. Jedna je od rijetkih glumica koja uspješno balansira između pozorišta, filma i televizije. Tako je televizijskoj publici najpoznatija po ulozi medicinske sestre Helge iz serije “Naša mala klinika”, koju je igrala tri godine. 2007. dobiva nagradu “Ekran” Večernjeg lista za najbolju žensku ulogu u humorističnoj seriji.