Na Berlinareu ovacije za film ‘Smrt u Sarajevu’

Danis_TanovicFilm Danisa Tanovića ‘Smrt u Sarajevu’ premijerno je prikazan u takmičarskom programu 66. filmskog festivala Berlinale, koji traje od 11. do 21. februara 2016. godine. Ekipa filma dobila je ovacije novinara i publike.

Radnja filma snimanog u maju prošle godine smještena je jednom sarajevskom hotelu gdje je u toku priprema večere za obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata. Film je rađen prema motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernarda-Henrija Levyja “Hotel Evropa”, a u glavnoj ulozi našao se francuski glumac Jacques Weber.

“Bernard Henry Levy je veliki prijatelj BiH, naročito u vremenu kada nam je to bilo najpotrebnije, i ja zbog toga mnogo poštujem njegov rad. Nekoliko mjeseci sam proveo s njim, prateći ga kako je radio na tekstu za film. Jednostavno nisam želio propustiti ovu priliku, a kada imate glumca poput Jacquesa imate veliku prednost”, kazao je Tanović.

U filmu glume i bh. glumci poput Izudina Bajrovića, Snežane Vidović, Vedrane Seksan, Muhameda Hadžovića, Fakete Salihbegović-Avdagić, Aleksandra Seksana, Borisa Lera, Rijada Gvozdena, Amara Selimovića, Lune Zimić-Mijović, Milana Pavlovića i drugih.

Svečanost dodjele nagrada održat će se 20. februara, kada će biti prikazan pobjednički film.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *