Home / Vijesti / Na 70. dodjeli Emmyja serija “Game of Thrones” trijumfovala

Na 70. dodjeli Emmyja serija “Game of Thrones” trijumfovala

Nakon što prošle godine niije učestovala na dodjeli Emmyja serija “Game of Thrones” vratila se na velika vrata, odnoseći najznačajniju nagradu – za najbolju dramsku seriju.

HBO-ova fantazija čija će predstojeća osma sezona biti ujedno i posljednja osvojila je šest nagrada i to za šminku, kostime, muziku i koordinaciju kaskadama.

U ovoj kategoriji bile su nominovane i serije “The Americans”, “Kruna”, “Sluškinjina priča”, “Stranger things”, “This is us” i “Zapadni svijet”.

Kada je riječ o mini serijama bile su nominovane “The alienist”, “Priča o ubistvu Giannija Versacea”, “Genius: Picasso”, “Godless” i ” Patrick Melrose “, a nagradu je odnijela “Priča o ubistvu Giannija Versacea”.

Glavne glumačke nagrade osvojili su Claire Foy iz serije “The crown” i Matthew Rhys iz serije “The Americans” u dramskim, odnosno Rachel Brosnahan iz “The Marvelous Mrs Maisel” i Bill Hader iz serije “Barry” u humorističnim serijama.

Najbolje sporedne uloge odigrali su Peter Dinklage (“Game of thrones”) i Thandie Newton (“Zapadni svijet”), Henry Winkler (“Barry”) i Alex Borstein (“The Marvelous Mrs Maisel”).

Pored dodjela nagrada, jedan od najljepših trenutaka ceremonije bio je kada je Glenn Weiss u toku svog govora zaprosio svoju djevojku Jan Svendsen.

“Pitaš se zašto te ne zovem svojom djevojkom? Zato što te želim zvati svojom ženom”, kazao je Weiss dok je publika aplaudirala.