Na 70. dodjeli Emmyja serija “Game of Thrones” trijumfovala

Nakon što prošle godine niije učestovala na dodjeli Emmyja serija “Game of Thrones” vratila se na velika vrata, odnoseći najznačajniju nagradu – za najbolju dramsku seriju.

HBO-ova fantazija čija će predstojeća osma sezona biti ujedno i posljednja osvojila je šest nagrada i to za šminku, kostime, muziku i koordinaciju kaskadama.

U ovoj kategoriji bile su nominovane i serije “The Americans”, “Kruna”, “Sluškinjina priča”, “Stranger things”, “This is us” i “Zapadni svijet”.

Kada je riječ o mini serijama bile su nominovane “The alienist”, “Priča o ubistvu Giannija Versacea”, “Genius: Picasso”, “Godless” i ” Patrick Melrose “, a nagradu je odnijela “Priča o ubistvu Giannija Versacea”.

Glavne glumačke nagrade osvojili su Claire Foy iz serije “The crown” i Matthew Rhys iz serije “The Americans” u dramskim, odnosno Rachel Brosnahan iz “The Marvelous Mrs Maisel” i Bill Hader iz serije “Barry” u humorističnim serijama.

Najbolje sporedne uloge odigrali su Peter Dinklage (“Game of thrones”) i Thandie Newton (“Zapadni svijet”), Henry Winkler (“Barry”) i Alex Borstein (“The Marvelous Mrs Maisel”).

Pored dodjela nagrada, jedan od najljepših trenutaka ceremonije bio je kada je Glenn Weiss u toku svog govora zaprosio svoju djevojku Jan Svendsen.

“Pitaš se zašto te ne zovem svojom djevojkom? Zato što te želim zvati svojom ženom”, kazao je Weiss dok je publika aplaudirala.