Muzičar i tekstopisac Bono proglašen Počasnim građaninom Kantona Sarajevo

Sa 31 glasom za i nijednim protiv zastupnici Skupštine KS odlučili su da Paula Davida Hewsona, poznatijeg kao Bono, proglase Počasnim građaninom Kantona Sarajevo.

Osim što je riječ o izuzetno talentovanom muzičaru i tekstopiscu, ovo priznanje mu je dodijeljeno jer je veliki humanitarac i svoj status rock zvijezde koristi da bi drugima pomogao. “Tokom opsade glavnog grada BiH, Bill Carter je snimio dokumentarc ‘Miss Sarajevo’ koji je producirao Bono i zahvaljujući kojem je nastala i istoimena pjesma.

Bono nije želio šutjeti i gledati stradanja građana BiH i sebi bliskim jezikom upozorio je svijet na zbivanja u našoj zemlji – jezikom umjetnosti. Tokom nastupa u Bolonji 17. jula 1993. godine, preko satelitskog linka povezao se slikom sa Sarajevom, gdje je Bill Carter intervjuisao građane Sarajeva koji su govorili kroz kakve tegobe prolaze.

Ovaj potez irskog benda je pokrenuo britanske, ali i svjetske medije da se pozabave pitanjem stradanja bh. građana u ratu”, piše u prijedlogu dodjele priznanja. Podsjećaju da je svoju humanost i saosjećanje prema dešavanjima u BiH, a naročito u Sarajevu, pokazao gestom kada je u klubu “Obala” sa Sarajlijama uz agregat dočekao 1994. godinu dok je kiša granata zasipala grad.

Od tog dana stvorila se snažna veza koju frontmen nekadašnjeg benda U2 ima i danas s glavnim gradom BiH. Pokazao je to i 1997. godine kada je, uprkos gubitku od 500.000 funti, uvrstio Sarajevo na listu grandiozne turneje “PopMart” i 23. septembra održao spektakularan koncert. Nakon koncerta ostao je u kontaktu sa Sarajevom i bio je gost Sarajevo Film Festivala te je dobio počasni pasoš BiH. Bono je poznat i po humanitarnom radu za afričke zemlje. Često se sastajao sa svjetskim političarima kako bi pomogao zemljama trećeg svijeta.

Danas je dodijeljena i Plaketa KS koja će biti uručena Specijalnoj olimpijadi BiH za postignute uspjehe i rezultate na državnim i međunarodnim takmičenjima. Plaketa KS bit će dodijeljena Rasimu Bajroviću, vlasniku grupacije Europa d.d. za doprinos u oblasti poduzetništva, privrednog i turističkog razvoja koji su doprinijeli vraćanju KS i BiH na mapu najpoželjnijih turističkih destinacija.

Plaketa će biti dodijeljena i Bogiću Bogićeviću za hrabrosti i odlučnosti u historijskim trenucima države BiH na putu ka njenoj nezavisnosti i za njegovu kontinuiranu borbu u izgradnji i opstojnosti bh. vrijednosti.

Posthumno se dodjeljuje i Plaketa KS maestru Esadu Arnautaliću za izuzetan doprinos očuvanju autorskog stvaralaštva zabavno-muzičke scene te ukupnoj afirmaciji kulturno-umjetničke produkcije na području KS i države BiH.