Multimedijalni muzej “Valter brani Sarajevo” bit će otvoren 6. aprila

Prvi filmski muzej u ovom dijelu Evrope, svoja vrata otvara 6. aprila, na Dan grada Sarajeva, pod imenom “Valter brani Sarajevo”. Tog dana javnost će imati priliku da pogleda prezentaciju i izgled ovoga nesvakidašnjeg muzeja čija postavka izaziva veliki interes u BiH, regiji i svijetu.

Muzej “Valter brani Sarajevo” nastao je u kretivnoj produkciji JP Filmski centar Sarajevo i zamišljen je kao atraktivan filmsko-scenografski muzej sa eksponatima iz vremena snimanja filma, ali i svim drugim elementima (historijografsko-muzejska dokumentacija, audio i video multimedija, shop sa suvenirima), sa pratećim mapiranjem lokacija na kojima se snimao ovaj film, ali vezanim i sa samu historijsku ličnost Valtera.

Projekt vodi Jasmin Duraković, direktor Filmskog centra Sarajevo i idejni pokretač ovog muzeja, dok je za potrebe realizacije muzeja okupljena ekipa vrhunskih stručnjaka iz filmske, likovne i muzeološke djelatnosti. Glavni scneograf projekta je profesor sa Akademije scenskih umjetnosti Osman Arslanagić, dizajner je Sanja Kulenović, a kostimograf muzeja Belma Žižko. Dado Džihan zadužen je za audio zvuk u muzeju, dok ekipa Filmskog centra Sarajevo kreira i specijalnu multimediju za muzej. U projekt su uključeni i mladi historičari umjetnosti, budući kustosi muzeja, sa Filozofskog fakluteta u Sarajevu.

Posebna atrakcija u muzeju biti će likovi reditelja Hajrudina Šibe Krvavca i glavnih likova iz filma realistično urađenih u prirodnoj veličini i u kostima iz vremena snimanja i samog filma. Ovaj dio posla vode akademski kipari Lejla Ćehajić i Samir Sučeska.

Muzej će se nalaziti u prostoru Filmskog centra Sarajevo, u ulici Dženetića Čikma.

U okviru projekta planirana je, zajedno sa predstavnicima turističke industrije, tura “Valter brani Sarajevo”. Tokom mjeseca aprila planirano je puštanje u rad muzeja za turiste i sve druge zainteresirane. Partner projekta je Grad Sarajevo