Mostarac i Somborčanin sa McGregorom u “Savršenom prevarantu”

pur-kind-of-traitor-filmUspješna adaptacija romana

Zadnjih godina adaptacije djela Johna Le Carré se umnožavaju. Dobro napisane priče sa mnoštvom prevrata i iznenađenja, dozvoljavaju uspješne filmske adaptacije poput “Dobro traženog čovjeka” ili “Doušnika”.
Susanna White je snimila “Idealnog prevaranta/Our Kind Of Traitor/“ po scenariju Hosseina Amini, poznatog po uspjehu “Drive” i osobnoj realizaciji “The Two Faces of January”.
Redateljica na poseban način prevodi u slike univers britanskog pisca. Izvježbana tv serijama poput “Generation Kill” ili “Broadwalk Empire”, snima glumce izbliza. Široki planovi se broje na prste ali znalački upravlja akcijom, usmjeravajući je ka neobičnoj evoluciji, na maloj površini. Specifičan način realiziranja dozvoljava naglašavanje glavnih Le Carréovih karakteristika, posebno što pisčeva špijunaža nema spona sa Jamesom Bondom ili Jasonom Bourne niti komplicirani i sofisticiranim spravama, pa gađetima. Jedino su vrijedna ljudska obavještenja sa manipulacijom, koja ih neumitno prati. Tajni agenti ne djeluju sami nego su grupirani u samostalne celule, što stvaraju ugođaj gušeće zategnutosti, prilagođene zapletu baziranom na duhovnom preživljavanju likova ali i geopolitičkoj prevlasti, ćije su marionete.

Način rada i refleksije Susanne White, oživljavaju moralnost dragu Johnu Le Carré što je i središte njegovih interesa, kao i prevara bez koje je recit nemoguć. Prevara i izdajstvo su u centru ljudske prirode i stvaraju početni pokret, dok se ostale ličnosti propituju o efektu zrcala, njihovog karaktera. Stav je kinogeničan jer istovremeno analizira početnu sliku, naoko dopadljivu što se brzo pretvara u manje privlačnu, izokrenutu pozadinu, te na ekranu uzroci neprestalne nemire kao i poslijedice- neizrečenog. Kada se ne gubi u usporenim potezima i ostalim, malo površnim efektima, Susanna White savršeno razumijeva suštinu i subtilitet izražavanja Johna Le Carré.

Oblasni glumci u značajnim ulogama

Ako Ewan McGregor tumači mirnog oksfordskog profesora književnosti Perryja Makepeacea, Stellan Skarsgard plijeni interpretacijom Dime, ruskog mafijaša koji pere novac stečen preprodajom droge, u zapadnim bankama. Perry podliježe njegovom sugestivnom ponašanju, postajući spona sa britanskom tajnom službom. Profesor pomaze Dimi u nastojanjima da londonski azil, plati obavještenjima o korumpiranim britanskim političarima.

rasa-bukvicU thrilleru od 148 minuta glumi Radivoje Rasa Bukvić, koji interpretira Mišu, mafijaša sa smislom za čast. Ubijen sa kćerkom i suprugom u prvim minutama filma, nositelj je vrijednih i dragocijenih predmeta, važnih za glavni zaplet. Glumac rođen u Somboru krajem 1979. godine, poznat iz brojnih oblasnih ostvarenja i tv serija, bio je imenovan za mladu nadu galskog filma, za učešće u ostvarenju “La California” Jacquesa Fieschi. Snimao je sa Janom Kouanenom, Catherine Corsini, Johnom Moore, Pierre Jolivetom, Nickom Quinnom, Nadirom Moknèche, Arkadyjem Krasovom, Fabrice Camoinonom a u post produkciji su mu filmovi “The Absurd Scam” i “The Retourn”.

velibor-topicMostarac Velibor Topić je Hrvat polatinjenog imena Emilio Del Oro, bez koga se ne realizira ni jedna značajna akcija ruske mafije! Danas 46-godišnjak, sačuvao je bh. državljanstvo iako više od 20 godina živi u Londonu. Rado ističe svoje hrvatske, srpske i bošnjačke korijene, a viđen je u poznatim ostvarenjima “Kingdom of Heaven”, “Robin Hood”,”Snatch”, “Prime Suspect”. Radio je tri puta sa Ridley Scottom i snimao pod rediteljskom palicom Guya Ritchija, Matthewa Vaughina, Anthonyja Minghelle, Williama Monahamona, Phillipa Noycea, Johna Lasstera.

Džana Mujadžić