Moda: feminizam u korzetu

Prada, Burrbery MarniUtegnute junakinje

Aktualni modni “New Look” ističe naglašene pojase i utegnute linije koje će obilježiti fashion siluete, slijedećeg hladnog perioda. Gornji dijelovi: kaputići i jakne podsjecaju na korzete koji su ranije stezali žensko tijelo a danas su izrazi moderne junakinje. Strikni ali osvijetljen i raskošan izgled, reflektira novo viđenje ženstvenosti primjećen je na modelima slavne kuće Martin Margiela koja potvrđuje interes za odjeću “oversized” što je nadahnulo marku Odjeća u Parizu što potvrđuje uticaj high-tcha i oblike virtualnog svijeta.

High-tech uticaji

Trend je viđen u Londonu, Milanu i Parizu posebno kod Vuittona, ili branda Miu-Miu. Prisustvo Alicie Vikander na smotrama je povečalo zanimanje, za skorašnji “Novi izgled” jer je tumačila robota. “Ex Machina” je savršen primjer općeg uticaja ergonomije high-tech.
Miuccia Prada je smotrom Miu-Miu, potvrdila tendenciju sa pojasima od jacquarda ili izrađenim od čvrstog platna, sa baroknim zatvaračima. Njezini mantili prepolovljeni rezom na dva dijela i haljine košulje su naglasili novi fenomen. Pradin osobni podijum je obilovao miješanjem epoha i stilova, s uvijek naglašenim pojasevima.
Isto je i sa jako komercijalnom linijom Diesel Black Gold sto, također surfa sa jednakim trendom. Da ostane originalan dodao je pojaseve okovane ekserima. Kod branda Marni, Consuelo Castiglioni je pokazala košulje sa rukavima-pagodama i stegnutim pojasevima od 20cm. Slično je i sa labelom DKNY u New Yorku. Smotra sa plišanim tunikama u Londonu J.W.Andersona je slična. Kreator je uvijao manekenke metaliziranom vunom.

Vitak struk je bio opsesija dobro odjevenih žena 19. stoljeća pa su se stalno utezale, te im je pojas bio širok oko 50 cm. Ali moda je nestala jer je predstavljala zdravstveni rizik atrofije mišića.
John Galliano se također zanima za fenomen pa je polovicu modela kuće Margiela, čiji je aktualni kreator ukrasio pojasima od lakirane kože ili metala. U Unesco-u je Jonathan Anderson uposlen u brandu Loewe, predstavio haljine šalove što se nose uz istaknute korzete na spoljnjem dijelu. Kuća Saint Laurent nije izbjegla novoj modi pa je Hedi Slimane upotrijebio ogromne pojase, sa vidljivim “šnalama” te modeli podsjećaju na raskošne oprave iz 80 godina prošlog stoljeća, sugerirajući suvremenu monmaniju virtuelnih junakinja.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *