“Mlada žena” oduševila kansku Croisette

Pored velikog osiguranaja i blokiranja ulica u centru Cannesa, jubilarni 70 Festival Međunarodnog Filma na Azurnoj obali se odlikuje bezbrižnošću i dobrim raspoloženjem, brojnim svećanostima i slavljima.

U izuzetno kvalitetnom programu “Izvjesnog pogleda” je i prvi igrani film mlade rediteljice Léonor Serraille, koji je izazvao posebno zanimanje strucnjaka i filmofila. Cineastica i glavna interpretatorica Laetitia Doch su bile toplo primljene i hvaljene.

Ostvarenje je napravljeno sa prefinjenošću, posebnim duhom, ubrzanosti rijetkom za europske, posebno galske uvjete snimanja, odiše fantazijom, maštvitosti i slobodom, što podsjeća na velike autore, čuvenog francuskog “Novog vala”.

Priča slijedi Paulu što se vratila u Pariz naon dugovremenog izbivanja. Skoro tridesetgodišnjakinja, mlada zena se suočava sa nezaposlenosću, pokušava prevazići i ljubavni neuspjeh jer je životni suputnik ostavio.

Film je vjerna slika danasnje krize francuske omladine, bez dovoljnih sredstava za normalno postojanje. Zato i odgovara glumici Laetitiji Dosch prozvanoj “diva nereda”.

Džana Mujadžić