Mjesec Oscara na Al Jazeeri Balkans

U slotu Regioskop, koji se emituje svakog utorka u 17:05 i reprizno u 23:05 na Al Jazeeri Balkans, tokom februara 2020. gledaoci će imati priliku pogledati neke od najkvalitetnijih dokumentarnih ostvarenja prikazanih na Festivalu dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC). Dva su ostvarenja iz Takmičarske selekcije filmova namijenjenih televizijskom emitovanju, a jedan iz dugometražne selekcije Last Minute Cinema.

Dokumentarni film ‘O očevima i sinovima’ Talala Derkija, koji je na AJB DOC Film Festivalu 2018. godine dobio glavnu nagradu, a kasnije bio i selektovan za nagradu Oscar, bit će prikazan u navedenom terminu 4. februara.

Nagrađivani reditelj Talal Derki proveo je dvije godine u Siriji, snimajući porodicu pripadnika Fronta al-Nusra. U posebnom fokusu njegove kamere su djeca koja su se našla u zastrašujućem kontekstu ekstremističke ideologije i rata. Priča o Osami i njegovom mlađem bratu Aymanu pruža nam izuzetno rijedak uvid u odrastanje u takozvanom islamskom halifatu.

Film ‘Za Samu’ Waad Al-Kateab i Edwarda Wattsa, koji je pobijedio na Drugom AJB DOC Film Festivalu, u utrci je za nagradu Oscar 2020, a na Al Jazeeri Balkans bit će emitovan 11. februara.

To je intimno putovanje kroz ratno iskustvo jedne žene, a izraz je ljubavi mlade majke prema kćerki. Govori o životu Waad al-Kateab koja se zaljubljuje, udaje i rađa Samu u Halepu u Siriji, dok se oko nje vodi strašan sukob.

Dokumentarac ‘Ponoćni putnik‘, autobiografska priča afganistanskog dokumentariste Hassana Fazilija i njegove porodice, prikazan je na Drugom AJB DOC Film Festivalu, a bio je razmatran u prvom krugu selekcije 92. dodjele nagrada Oscar.

Bit će emitovan na Al Jazeeri u dvije epizode 18. i 25. februara u 17:05 i 23:05.

Nakon emitovanja Fazilijevog dokumentarnog filma ‘Mir’ 2015. na afganistanskoj državnoj televiziji, talibani su ubili glavnog junaka i raspisali potjernicu za autorom. Pogledavši suprugu i kćerke, Hassan je znao da moraju napustiti domovinu. Tokom višegodišnje potrage za sigurnošću, porodica shvata da kontrolu nad situacijom može uspostaviti samo oslonivši se na kameru mobilnog telefona. Porodično snimaju ovaj autobiografski film, na čijem početku traže zaštitu kao izbjeglice, ali bivaju odbijeni. U nastavku pratimo njihovo putovanje zloglasnom balkanskom krijumčarskom rutom.

Svi filmovi, osim na Al Jazeeri Balkans, u navednim terminima emitovanja mogu se gledati i putem YouTube naloga ove televizije.