Mirjana Karanović i Emir Hadžihafizbegović na 11. MOFF dobili glavne nagrade

Nakon sedam festivalskih dana, 40 filmova iz 20 zemalja nagrade za najbolje glavne uloge, popularno “Stablo ljubavi” otišle su u ruke Mirjane Karanović i Emira Hadžihafizbegovića, čime je i završio 11. Mostar Film Festival.

Žiri takmičarskog programa je bio u sastavu: predsjednik žirija bh. producent Almin Šahinović, hrvatski glumac Stjepan Perić, direktor festivala u Nišu Dejan Dabić i mladi hrvatski reditelj Ivan Leo Lemo proglasio je najbolje.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Mirjana Karanović za ulogu u filmu “Rekvijem za gospođu J”, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu otišla Emiru Hadžihafizbegoviću za ulogu u filmu “Žaba”.

Nagrada za epizodnu mušku ulogu otišla je mostarskom glumcu Ivi Krešiću za ulogu i filmu “Mrtve ribe” a epizodnu žensku ulogu otišla je u ruke beogradske glumice Hane Selimović za ulogu u filmu “Dobrica…”. Nagradu za najboljeg debitanta žiri je dodijelio ansamblu makedonskog filma “Kad dan nije imao ime”.

Žiri Međunarodnog programa nagradu za najbolji film konkurenciji “Between The Rivers” dodijelio je filmu “Rajski apartmen”. To je koprodukcija između Holandije, Švedske i Bugarske i holandski kandidat za Oskara.

Ognjen Džinić, izvršni producent festivala nije krio zadovoljstvo urađenim, posebno jer je festival u odnosu na prošlu godinu narastao za dva programa i u svakom pogledu postao međunarodni.

“Ove godine smo narasli u svakom pogledu i mislim da smo u Mostar donijeli dašak filmske umjetnosti te oduševili Mostarce sa svim festivalskim programima. Izuzetno smo ponosni na laureate za životno djelo, sjajnog hrvatskog reditelja i glumca Antuna Vrdoljaka i velikog crnogorskog glumca Žarka Lauševića”, kazao je Džinić.

Monika Ćubela, glasnogovornica festivala kazala je kako ova filmska svečanost završava, ali treba naglasiti kako je bilo mnoštvo popratnih dešavanja.

“Ponosni smo na ono što je postao naš festival, na njegov međunarodni karakter , a nama preostaje da za naredne godine idemo još smjelije i hrabrije”, kazala je za kraj Monika Ćubela.