Mira Furlan: Ovaj prostor je zagađen vulgarnošću i primitivnim nacionalističkim diskursom

Prije više od 20 godina, Mira Furlan napustila je Hrvatsku sa suprugom, filmskim rediteljem Goranom Gajićem, pošto je dobila otkaz u matičnom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Njen dom je od tada bio u američkoj državi Kalifornija, ali sada se vraća u HNK, gdje će uskoro zaigradi u novoj predstavi. Sada je progovorila o svom životu u Americi.

“Amerika je, kao što znamo, vrlo zatvorena zemlja, koju ne zanima ništa osim nje same. Mislim da većina Amerikanaca ne zna gdje je tačno bila zemlja zvana Jugoslavija. Kao što ne znaju ni gdje su nove zemlje nastale na tom prostoru. Sve je to za većinu stanovništva nepoznanica. Ne znam statistiku, ali znam da je ogroman broj Amerikanaca koji nemaju pasoše, jer im nikad nije palo na pamet da putuju izvan svoje ogromne zemlje. Tako da je za njih priča o nekom, navodno, visokom statusu u nekoj opskurnoj zemlji za koju nijesu čuli ni dok je postojala, a kamoli kad je prestala da postoji, jedna potpuno neuvjerljiva i mutna priča”, ispričala je ona za portal “Azra.ba”, i dodala:

“Tokom svojih nedavnih boravaka u Hrvatskoj shvatila sam da je čitav prostor toliko zagađen senzacionalizmom, vulgarnošću i primitivnim nacionalističkim diskursom koji se nije promijenio od devedesetih kad sam otišla, da sam zaključila da tu, zapravo, više nemam šta da tražim. To je tužna pomisao. Ali, nažalost, istinita. A istinu treba prihvatiti. Nemamo drugog izbora”.

Na pitanje da li se pomirila s prošlošću odgovorila je:

“Pravo je pitanje: jesam li se zaista pomirila s prošlošću, jesam li joj “oprostila” i jesam li uspjela da prihvatim sadašnjost. Odgovor: Radim na tome”.