Michael Hanke u Calaisu snima film o izbjeglicama

michael-hanekeUrbana džungla

Austrijski reditelj Michael Hanke je ovih dana u francuskoj luci Calais, gdje proučava okolicu koja će biti dekor njegovog novog ostvarenja “Happy End”.
Dvostruki dobitnik “Zlatne palme”, reditelj je uposlio svoju muzu, galsku umjetnicu mađarskog porijekla Isabelle Huppert i fetiš glumca, čuvenog Jeana-Louisa Trintignata.
Iako ostvarenje naglašava porodične vrijednosti, one se ogledaju u problemu izbjeglica sa svih strana planete, koje čekaju dozvolu ulaska u Veliku Britaniju. Osobe koje žive u ne ljudskim životnim uvjetima, često stradaju, pokušavajući na sve načine ići tamo gdje žele, što im je dozvoljeno Poveljom Prava Čovjeka, čije odluke zapadne vlade sistematski prekršavaju.
Gradska općina pomaže projekt austrijskog cineaste, svotom od 150.000 eura koji je pitanje izbjeglica, znalački integrirao u scenario ostvarenja.

Prošlog oktobra su poznati glumci i reditelji poput Gavrasa, Hanekea, Haznaviciusa ili Jueliette Binoche, oskarizirane galske umjetnice poljsko-portugalskog porijekla, došli i Calais pozvavši autoritete da ispune svoje obaveze prema izbjeglicama, u okviru operacije “For 1000 livres: Be Human”

Državni Savjet Francuske je početkom prošlog oktobra osudio uvjete u bidon gradu luke Calais, gdje se izbjeglice nalaze u nehumanim i degradirajućim okolnostima. Zatražena je hitna istalacija fontana, tuševa i WC-a, kao i organizirani depozit smeća. Maloljtni stanovnici “Džungle” bi trebali biti izbrojani i smješteni u prihvatilišta ili galske porodice. Što do sada još nije urađeno. Nije riješeno ni “žensko pitanje” Calaisa jer se u zapadnim demokratijama, ženski dio populacije mora posebno zaštititi.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *