Mel Gibson na sudu

Avanturističko snimanje

Danas 65-godišnjak, australski glumac što se sve više okreće realizaciji aktualno preživljava posebnu avanturu, dičnu najuzbudljivijeg scenarija. Nedavno je tužio “Voltage Pictures”, koproducenta novog dugometražnog filma, koji je nastojao realizirati pod nazivom “Luđak i profesor”. Radi se o pisanju rječnika engleskog jezika po istoimenom romanu Simona Winchestera, koji je Gibson adaptirao sa dugogodšnjim suradnikom i svojim historijskim producentom, Bruceom Davey. Zajedno posjeduju “Icon Productions”. Davey je producirao i nadgledao ranija ostvarenja nekadašnjeg filmskog zavodnika, poput “Braveheart”, “Kristova strast” ili više nagrađeni, ratni film “Hacksaw bridge” što je oduševio prošlogodišnju venecijansku Mostru i označio tijumfalni povratak Mela Gibsona, u Hollywood.

Dvojac je napao “Voltage Pictures” za nepoštovanje ugovora koji je predviđao promjenu reditelja, izmjenu scenarija i podjelu financija. “Icon Productions” tvrdi da ni jedna odredba nije ostvarena, pa je njihov projekt “kompromitiran”.

“Luđak i profesor” adaptirani scenario Winchesterovog romana iz 1998. godine je priča o posebnom i prisnom prijateljstvu W.C. Miona, šizofreničnog ljekara zatvorenog u azil za zločince i Jamesa Murraya, škotskog filologa koji će od 1857. godine, zajednički obraditi čuveni rječnik Oxford English Dictonnary.

Gibson koji je nastojao relizirati projekt, čija je prava kupio prije dva desetljeća, ustupa rediteljsku palicu Farhadu Safinia, svom koscenaristi za kvalitetni “Apocalypto”, ostvaren prije više od desetljeća. On će interpretirati profesora dok će “ludog doktora” igrati Sean Penn. Loan Gruffudd poznat iz ostvarenja “Forever” i Natalie Dormer iz serijala “Game of Thrones”, su također u umjetničkoj ekipi filma, neobičnih okolnosti.

Džana Mujadžić