Međunarodni festival dokumentarnog filma u Sarajevu od 21. do 25. septembra 2018. god.

Televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Institutom iz Dohe, organizira međunarodni festival dokumentarnog filma koji će se održati u Sarajevu od 21. do 25. septembra 2018. godine, AJB DOC Film Festival.

Cilj AJB DOC festivala je afirmirati autore i dokumentarne filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti: hrabrost, istinu, pravednost, toleranciju i kosmopolitizam.

Festival se sastoji od takmičarske i netakmičarske selekcije filmova koji će biti prikazani na nekoliko lokacija.

Zvanična takmičarska selekcija AJB DOC festivala predstavit će 15 dokumentarnih filmova namijenjenih televizijskom emitiranju, dok će u netakmičarskoj selekciji biti prikazani najbolji naslovi s evropskih festivala.

U takmičarskoj sekciji naći će se sljedeći filmovi: ‘Izgubljeni ratnik‘, ‘Doći će žuti ljudi sa istoka i piće vodu sa Morave‘, ‘Posao u Rusiji‘, ‘Kamo idemo?‘, ‘Zašto ropstvo? Zarobljena žena‘, ‘Arkanovo naslijeđe: Srpska mafija‘, ‘Unuk‘, ‘Nestali u Siriji: Slučaj protiv Assada‘, ‘Vidim crvene ljude‘, ‘Očevi i sinovi‘, ‘Hod po žici‘, ‘Dva svijeta‘, ‘Na ivici slobode‘, ‘Djeca taoci sistema‘ i ‘Na kraju tame‘.

Na AJB DOC festivalu bit će dodijeljene tri nagrade. Internacionalni stručni žiri od pet članova odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti „AJB Main Award“, a svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu „AJB Program Award“. Svi filmovi prikazani na Festivalu u selekciji su i za „Nagradu publike“.

Žiri festivala čine: Ingrid Falck, Karin Hayes, Montaser Marai, Robert Tomić Zuber i Zoran Galić.

Netakmičarska selekcija AJB DOC-a „Last Minute Cinema“ predstavit će pet dokumentarnih filmova koji su imali zapažen uspjeh prilikom prikazivanja na afirmiranim evropskim festivalima.

Filmovi koji budu predstavljeni u programu AJB DOC festivala mogu biti odabrani za potpisivanje akvizicijskog ugovora s Al Jazeerom Balkans i prikazivanje u programu ove televizijske kuće.

U vrijeme održavanja festivala AJB DOC, u saradnji s Al Jazeera Media Institutom, bit će organiziran i višednevni trening za mlade autore, nezavisne produkcije i studente iz regije, a vodit će ga iskusni predavači i filmski radnici koji su saradnici Instituta. Cilj treninga je unapređenje vještina polaznika, njihovo umrežavanje i podsticanje na saradnju na projektima koji mogu biti zanimljivi Al Jazeera Media Networku, kao i drugim TV kućama.

Prvo izdanje AJB DOC festivala, osim prikazivanja filmova, uključuje i Q&A sesije nakon projekcija, druženja s autorima, izložbe i druge popratne sadržaje koji će stvoriti ambijent za upoznavanje i razmjenu iskustava i biti platforma za ideje i nove projekte.

Akreditiranje filmskih radnika i novinara

Zainteresirani filmski radnici, koji nisu dijelom zvanične selekcije Festivala, imat će priliku akreditirati se za praćenje svih programskih i popratnih sadržaja, te se upoznati s autorima, producentima i drugim profesionalcima iz branše koji im mogu pomoći u razvoju i realizaciji projekata na kojima rade.

U toku je akreditiranje novinara za AJB Doc, a za prijavu je dovoljno ispuniti ovaj akreditacijski obrazac.

Potvrde te upute o preuzimanju akreditacija i ulaznica svi prijavljeni novinari dobit će putem e-maila najkasnije 22. septembra.

Sve dosadašnje objave za medije dostupne su na službenoj stranici AJB DOC Film Festivala, a za dodatna pitanja obratite PR Festivala Nadiri Dacić na [email protected]

Prodaja ulaznica

Takođe, počela je i prodaja ulaznica za AJB DOC Film Festival, i prodaja će se vršiti do 25. septembra.
Svi zainteresovani gledaoci mogu kupiti karte svakog dana od 11 do 21 sati u Box Officeu Multiplexa Cinema City, gdje će i biti prikazan cjelokupan festivalski program.

Cijena karte za projekciju jednog filma je 5 KM.