Mata Hari – Najkontraverznija špijunka svih vremena

mata hariMargareta Gertruda Zele, poznatija kao Mata Hari, bila je holandska egzotična igračica i kurtizana.

Rođena je 7. augusta 1876., a strijeljana 15. oktobra 1917. godine kao njemački špijun. Poticala je iz bogate porodice.
Udala se 1895. za oficira škotskog porijekla u holandskoj vojsci. Od 1897. do 1902. živjeli su na Javi i Sumatri. Kasnije su se vratili u Evropu i razveli. Imali su dvoje djece koja su umrla u djetinjstvu i ranoj mladosti.

Margareta je postala egzotična plesačica u Parizu 1905. Ubrzo je uzela umjetničko ime Mata Hari, što na malajskom znači “sunce”. Bila je visoka i atraktivna, a na sceni se pojavljivala gotovo gola. Postala je ljubavnica milionera i industrijalca Emila Gimea, a imala je i niz veza s bogatašima i plemstvom.

Za vrijeme Prvog svjetskog rata, Mata Hari je putovala između Engleske, Francuske, Holandije i Španije. Svojim nastupima privukla je pažnju njemačke i francuske vlade. Nastupala u Njemačkoj kada je počeo Prvi svjetski rat.

Iako je Holanđanka po rođenju, smatrana je Francuskinjom, a sva njena imovina bila je konfiskovana. Njemački konzulat nije joj htio nadoknaditi gubitak, ali je ponudio novac u zamjenu za špijuniranje Francuske. Postupajući po dojavi talijanske vlade, Francuska je započela postupak njene deportacije. Umjesto toga, lukava plesačica nagovorila ih je da to ne rade u zamjenu za informacije o Njemačkoj. Nastavila je špijunirati za obje zemlje. U januaru 1917., jedna njemačka tajna poruka spominjala je usluge špijuna H-21. Francuska tajna služba identifikovala je špijuna kao Matu Hari. Uhapšena je 13. februara 1917. u hotelskoj sobi u Parizu. Osuđena je kao njemački špijun i strijeljana 15. oktobra 1917. godine.

mata-hari mata-hari1 mata-hari2