Maštovitost muške mode u prijestolnici lijepog odijevanja

Na početku pariške Nedjelje mode kolekcije Demne Gvasalie kod Balencige, Pierpaola Piccoli iz kuće Valentino ili Kima Jonesa, udruženog s američkim brandom Supreme pokazali su dinamičnost i visoku razinu kreativnosti i inovacija.

Gruzijac Gvasalie već treću sezonu učestvuje na Paris Fashion Weeku kao umjetnički direktor čuvenog Španca, koji je marku oformio i razvio u Gradu svjetlosti. Ikonoklasni modeli su pokazali logo Balenciaga koji je dobio odlike amblemea Barnija Sandersa! Očito da kreator, na ličnii način obilježava dolazak nove vlasti u najveću svjetsku silu.

U drugačijem stilu Kim Jones je pokazao posebno umijeće udruživanjem branda Louis Vuitton sa newyorkškim labelom Supreme što je dugo “must have”, muškog urbanog odijevanja. S elegancijom i progresnim stremljenjima, izvode mušku modu iz udobnosti, upućujući je u inovaciju i privlačnost.

Većina mladih kreatora zaboravlja da klasično odijelo čini bazu i referencu muške mode dok ga nadareni Gruzijac stavlja na postolje da bi što bolje obradio i modelirao proporcije, kao i izgled te sadržaj modne poruke. Balenciaga ove godine proslavlja 80 godina postojanja pa unaprijeđuje, pomalo administrativni i birokratski fashion, na savremen način. Bez kravata i konvencionalnosti ističu se čizmice motorista i duge čarape, što zamjenjuju hlaće. Na golo tijelo se oblače vestoni sa naglašenim naramenicama uz glomazne tenisice. Novi “businessmani” su nediciplinirani i ujedno veoma “corporate”.

Sve traženija marka Lemaire je pokazala urbanu modu živih nijansi sa mat tonovima koji su sublimirali podijum. Mantili posjeduju značajan volumen a parke mnoštvo džepova dok su jakne i vindjake nalik na vojnu odjeću, na koju se odijeva mnoštvo majica i privlačnih top-kratkih gornjih dijelova.

Valentino prvi put predstavlja samostalnu smotru Pierapaola Piccoli što obiluje kamuflažama od kože, denima izvezenih leptirima i drugim “letećim” motivima. Na nogama su obavezne sneakers, smatrane aktualnim best-sellerima udobnosti i neobaveznosti.
Haider Ackermann je umio naglasiti ličnu leksiku modnih novosti za sljedeći hladni period. Pedstavio je samo jedan tip muškaraca -noćnih lutalica.
Virgil Abloh i njegov label Off White se usredsredio na istinski objekt smotri : odijevni predmet! Uveo je na muške podije mnoštvo ženskih silueta s ciljem pričanja drugačije priče, među dječacima izgubljenim u volumenima širokih mantila i dopadljivih raškosnih jakni.

Džana Mujadžić