Marlon Brando- Biografija

Marlon BrandoMarlon Brando američki je glumac sa holanskim, irskim, njemačkim i engleskim korijenima, rođen u Omahi .3 aprila 1924. godine, a umro je u Los Angelesu 1. jula 2004. Žene su ludile za njim, a muškarci mu se divili. Jedan je od najboljih glumaca dvadesetog vijeka, poznat po ulozi iz filma „Kum“, koja je suprotnost od onoga kako se ponašao u privatnom životu.

Filmsku karijeru započinje sa šesnaest godina nakon odlaska u New York 1940. godine. Pošto se na samom početku pokazao kao jako dobar i kvalitetan glumac, nije prošlo puno vremena da dobije prvu ulogu u filmu, ali zbog svog karaktera i naravi biva izbačen sa seta.

Ali pošto je njegov glumački talenat neosporan, gledajući ga u manjoj predstavi ponudili su mu ulogu na Broadwayu u predstavi „Truckline Cafe“. Pošto je predstava vjerovatno komercijalno i finansijski podbacila, kritičari su ipak bili oduševljeni Marlonom i proglasili ga za najperspektivnijeg glumca sa Brodveja. Pedesetih godina njegova karijera je bila u padu zbog njegove naravi i nemogućih zahtijeva koje je tražio kada su ga htijeli angažovati u filmovima i zbog toga dobija uloge u nisko budžetnim filmovima koji se nisu baš proslavili.
Također je i drugi glumac historiji koji je odbio da primi Oscara zbog kako je poručio po indijskoj glumici Sašin Litlfeder, koja je prenijela da je Marlon bio zgrožen iskorištavanjem Indijanaca u televizijske svrhe i da zbog toga ne želi da se pojavi na dodjeli. Također je i 1947-e godine dobio ulogu u predstavi „Tramvaj zvani želja“. Na „Forbsovoj“ listi prihodi koje donose objekti u njegovom posjedu iznose devet miliona dolara godišnje, tako da on spada među deset mrtvih zvijezda sa najvećom zaradom poslije smrti.

Filmovi u kojima je glumio su:
Njegov filmski debi bio je u filmu „Ljudi“ iz 1950-te godine. Potom dobija uloge u filmovima: „Divljak“ , „Na dokovima Njujorka“, „Došli su noću“, “Kum“, “Sajonara”, “Mladi lavovi”, “Ružni Amerikanac”, “Noć sljedećeg dana”, “Došli su noću”, “Supermen”, “Apokalipsa Danas”, “Formula”, “Bjela sezona šuše”, “Ostrvo doktora Moroa”.
Nagrade koje je dobio:

OSCARA je osvojio u ulozi za najboljeg glumca u filmu „Na dokovima New Yorka“ (1954.) i za najboljeg glumca u filmu „Kum“ (1972.) koju je odbio i u historiju se upisao kao drugi glumac koji je to učinio (prvi je bio George C. Scott za Pattona.
BAFTA nagradu je dobio za najboljeg stranog glumca u filmovima „Viva Zapata!“ (1953.), „Julije Cezar“ (1954.), „Na dokovima New Yorka“ (1955.).
EMMY nagradu je osvojio za najboljeg sporednog glumca u seriji ili specijalu, Korijeni: „Nove generacije“ (1979.).
Također je osvojio i dva Zlatna globusa za najboljeg glumca u drami, „Na dokovima New Yorka“ (1955.) i „Kum“ (1973.).
Na filmskom festivalu u CANNESU osvojio je za najboljeg glumca u filmu „Viva Zapata!“ (1954.).

Privatni život:
Prvi put se vjenčao sa glumicom Anna Kashfi sa kojom je dobio sina Christiana Branda. Potom sa Movitom Castaneda sa kojom ima Miko C. Brando i Rebeccu Brando Kotlinzky. Njegova treća supruga bila je Taritoma Teriipia sa kojom ima Simona Teihotu Brando i Cheyenne Brando, a nakon razvoda od nje se više nije ženio. Također se zabavljao sa Mariom Christinom Ruiz sa kojom ima: Ninnu Brando, Myles Brando i Timothy Brando. Dok je usvojio i Petru Brando-Corval (kćerku svoje pomoćnice), Maimiti Brando i Raiatua Brando.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *