mix

Marilyn Monroe – samoubistvo ili ubistvo, pitanje je bez odgovora

U noći između 4. i 5. augusta 1962. Marilyn Monroe je umrla. Imala je 36 godina. Mrtvozornik okruga Los Angeles zaključio je kako je njena smrt posljedica „akutnog trovanja barbituratima zbog prekomjerne doze… Vjerovatno je u pitanju samoubistvo“.


Međutim, čudni događaji u vezi s njenom smrću pokrenuli su brojne teorije. Marilyn je pronađena gola na krevetu sa svilenim čaršafima, rukom zgrčenom na telefonu. Lista poziva koje je obavila te večeri izbrisana je iz računa. Položaj u kojem je bila – noge su joj bile ispružene – veoma je čudan za nekoga ko je umro od predoziranja, što govori da je neko pomjerao njeno tijelo. Iako su u krvi i jetri pronađeni tragovi barbiturata, pilule nisu pronađene u želucu, a na tijelu nije bilo tragova uboda igle, ali je zato na licu bilo tragova borbe. Zvanična verzija glasi kako je Marilyn Monroe „vjerovatno počinila samoubistvo“.

Prema zvaničnoj verziji, ona je bila osoba s mnogo problema – tri propala braka i dva spontana pobačaja. Bilo je glasina i o abortusu, kao i tome da je patila od šizofrenije. U prilog zvaničnoj tezi ide i to što je dva puta prijetila da će se ubiti – jednom skokom kroz prozor, drugi put uzimanjem tableta.
Marilyn Monroe je nekoliko mjeseci uoči smrti bila u vezi s dvojicom braće Kenedi. Navodno, Džon nije želio vezu, pa ju je prebacio Robertu. Kako tvrde teoretičari zavjere, zahvaljujući intimnim razgovorima s Robertom, tada državnim tužiocem, ona je saznala za veze Kenedijevih s mafijom, pa su se obojica plašila da će ispričati medijima istinu o njima. A iz ovoga bi se moglo svašta zaključiti… Ipak, pravu istinu o smrti Marilyn Monroe nikada nećemo saznati, kao što nikada neće biti poznati detalji o mnogim važnim događajima i tajanstvenim smrtima slavnih ljudi.

Nekoliko citata Marilyn Monroe:
– ‘Holivud je mjesto gdje će vam platiti hiljadu dolara za poljubac i 50 centi za dušu’.
– ‘Dajte mi cipele s visokim štiklama, na njima ću osvojiti svijet’.
– ‘Novac me ne zanima. Samo želim biti predivna’.
– ‘Tijelo je namijenjeno gledanju, a ne pokrivanju’.
– ‘Sebična sam, nestrpljiva i nesigurna. Griješim, često sam izvan kontrole i ponekad me teško trpjeti. Ali, ako me ne možes podnijeti u mom najgorem izdanju, onda me ne zaslužuješ ni kada sam najbolja’.
– ‘Mudre djevojke ljube, ali ne vole, slušaju, ali ne vjeruju i ostavljaju prije nego budu ostavljene’.
– ‘Ja sam dobra, ali nisam anđeo. Griješim, ali nisam đavo. Ja sam samo jedna mala djevojka u velikom svijetu pokušavajući pronaći nekoga koga ću voljeti’.
– ‘Ako ste sposobni nasmijati djevojku, od nje možete napraviti šta god poželite’.
– ‘Bolje je biti nesretan sam nego nesretan s nekim’.
– ‘Ko je rekao da je noć za spavanje?’
– ‘Psi me nikada nisu ujeli. Samo ljudi’.