Manje poznate činjenice o kralju rokenrola Elvisu Presleyu

Njegovo ime je, naravno, Elvis Presley, a u nastavku vam donosimo nekoliko zanimljivosti koje se tiču “kralja rokenrola”, mada mnogi sumnjaju da je umro, a najslavnija i najluđa, je teorija je da su ga oteli vanzemljaci, dok je njihanje kukovima postalo je njegov zaštitni znak, baš kao i zalizana crna kosa.

1. Elvisova slavna crna kosa je bila obojena – njegova prirodna boja je bila smeđa.
2. Prvu gitaru je dobio kada je imao samo 11 godina. Želio je bicikl, ali ga je majka ubijedila da ipak odabere gitaru.
3. Lokalna radio-emisija je 1947. godine dala šansu mladom Elvisu (tada je imao 12 godina) da pjeva uživo u programu, ali je on bio previše stidljiv da prihvati ponudu.
4. Kada je imao 18 godina, platio je četiri dolara da snimi svoju prvu pjesmu, kao rođendanski poklon za majku.
5. Otišao je na audiciju za gospel kvartet pod imenom The Songfellows 1954. godine. Odbili su ga.
6. Iste godine, lokalni radio di-džej je puštao Elvisovu verziju pjesme “That’s All Right”. Tog dana je pustio pjesmu 13 puta, ali je imao problema da ubijedi svoje slušaoce da je Elvis bijelac.
7. Hit koji je zaslužan za njegov proboj je bio “Heartbreak Hotel”, koji je objavljen 1956. godine, a pjesma je bila inspirisana novinskim člankom o lokalnom samoubistvu.
8. Kada je nastupao na TV-u 1956. godine, voditelj je savjetovao Elvisu da nastupi bez svoje gitare, navodno govoreći: “Neka te vide, sine”. Elvis je umjesto toga vrtio kukovima, što je izazivalo bijes u Sjedinjenim Američkim Državama, a već za nekoliko dana je dobio nadimak Elvis The Pelvis.
9. Sudija sa Floride je Elvisa nazvao “divljakom” iste te godine, jer je rekao da njegova muzika “podriva omladinu”. Kasnije mu je bilo zabranjeno da vrti tijelom na svirkama, tako da je umjesto njega vrtio prstom u znak protesta.
10. Odsvirao je samo pet koncerata izvan SAD, i to sve od njih tokom trodnevne turneje po Kanadi 1957. godine. Mnogi vjeruju da je razlog zbog kojeg nikada više nije putovao u inostranstvo bio njegov dugogodišnji menadžer, pukovnik Tom Parker, ilegalni imigrant iz Holandije, koji bi bio deportovan da se prijavio za pasoš SAD.
11. Filmsku karijeru započeo je vesternom “Voli me nježno” (“Love Me Tender”) 1956. godine. Drugi film, pod imenom “Loving You”, uključivao je i njegove roditelje kao članove publike. Nakon smrti njegove majke 1957. godine, nikada ga više nije pogledao. U svojoj karijeri snimio je ukupno 31 film.
12. Elvis je otišao na služenje vojnog roka u decembru 1957. godine, što je uključivalo mjesečnu platu od 78 dolara. Tokom dvogodišnje aktivne dužnosti u vojsci nije mogao pristupiti svojim prihodima od muzike, koji su tada iznosili čak 400.000 dolara.
13. Dok je služio u inostranstvu, tačnije u Njemačkoj, tokom 1959. godine, Elvis, koji tada imao 24 godine, upoznao je svoju buduću suprugu, 14-godišnju Priscilla Beaulieu. Oženio je osam godina kasnije.
14. Elvisov hit “It’s Now Or Never” iz 1960. godine je inspirisao zatvorenika koji ga je čuo na zakletvu da će započeti muzičku karijeru nakon što odsluži kaznu. Umjetnik Barry White je tada služio kaznu zatvora u trajanju od četiri mjeseca zbog krađe guma.
15. Jedino dijete Elvisa i Prisile, je kčerka Lisa Marie Presley, rođena je 1968. godine. Liza Meri je kasnije bila udata za Michaela Jacksona i glumca Nicholasa Cagea – obojicu opsjednutih Elvisom. Cage je, navodno, jedina osoba van najužeg kruga porodice Prisli koja je ikada vidjela Elvisovu spavaću sobu u Grejslendu.
16. Elvisova popularnost izblijedila je šezdesetih godina sa popularnošću grupa The Beatles, The Roling Stones i drugih. Uspješno je ponovo pokrenuo karijeru specijalnim televizijskim programom iz 1968. godine, a odlučio se na to zato što je prošao ulicom u Los Angelesu i niko ga nije prepoznao, niti mu prišao.
17. Želio je da pretuče Johna Lennona zbog njegovih antiratnih stavova. Sa druge strane, dok je John praktično obožavao Elvisa i čak pokušavao da se oblači kao on.
18. Bio je daleki rođak bivših američkih predsjednika Abrahama Lincolna i Jimmya Cartera.
19. Snimio je više od 600 pjesama, ali nijednu nije on napisao.
20. Elvis je bio jako dobar prijatelj sa Johnnyeem Cashom i njih dvojica su često imali običaj da imitiraju jedan drugog