Makedonski film “Honeyland” u užem izboru za nagradu Oscar u dvije kategorije

Film “Medena zemlja” (Honeyland) iz Sjeverne Makedonije u užem je izboru za Oscara u čak dvije kategorije: Dokumentarni igrani film i Najbolji strani film.

Film Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova osvojio je Nagradu publike za najbolji dokumentarni film 25. Sarajevo Film Festivala (2019.) i nagradu na CineLink Work in Progress programu Sarajevo Film Festivala (2017.).

Honeyland će se sada takmičiti za prestižnog Oscara u dvije kategorije, objavljeno je danas na zvaničnoj stranici.

Ovaj je film kandidat Sjeverne Makedonije za Oscara za najbolji strani film. Na nedavno održanoj dodjeli nagrada Međunarodne dokumentarističke asocijacije (International Documentary Association – IDA) osvojio je dva priznanja: nagradu za najbolju fotografiju i nagradu Pare Lorentz.

Udruženje filmskih kritičara New Yorka – New York Film Critics Circle film je proglasilo najboljim dokumentarnim filmom za 2019.

Na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu ovaj film je osvojo tri nagrade: Grand prix žirija u međunarodnoj konkurenciji dokumentarnog filma, reditelji su dobili i specijalnu nagradu žirija za utjecaj na promjene, dok su njihovi snimatelji Fejmi Daut i Samir Ljuma dobili specijalno priznanje za fotografiju. Film je osvojio nagrade za najbolji dokumentarni film i na festivalima u Valladollidu, Ateni, Mumbaiju, Montclaireu, Sao Paolu…


U filmu pratimo Hatidžu koja ima oko 50 godina i u napuštenom makedonskom selu obilazi svoje kolonije pčela ugniježdene u stijenama. Umiruje pčele tajnim napjevom prije nego što bez rukavica i zaštitnog šešira nježno pomjeri njihova medena saća. Po povratku na svoje imanje Hatidža se brine o košnicama koje je sama napravila i o svojoj nepokretnoj majci, a povremeno odlazi u grad kako bi prodala svoje proizvode.

Jednoga dana jedna nomadska porodica naseli se uz Hatidžin dom, a buka motora njihovih vozila, dreka njihovo sedmero djece i 150 goveda remeti spokoj Hatidžinog kraljevstva. Međutim, Hatidža ih prijateljski dočekuje i bez zadrške s njima dijeli svoje pčelarske savjete, naklonost i svoju specijalnu rakiju. Hussein, glava nomadske porodice, ipak donosi niz odluka koje bi zauvijek mogle uništiti Hatidžin način života