Maja Milinković promovira album “Fado é sorte” u Muzeju fada u Portugalu

Bosanskohercegovačka interpretatorka fado muzike Maja Milinković će promociju novog albuma “Fado é sorte” (“Fado je sreća”) održati 16. februara u Muzeju fada u glavnom gradu Portugala, Lisabonu.
Sarajevska umjetnica već četvrtu godinu boravi u Lisabonu gdje gradi karijeru kao pjevačica fada.

Sarajevska umjetnica već četvrtu godinu boravi u Lisabonu gdje gradi karijeru kao pjevačica fada.

Fado (portugalski: “sudbina”) je muzički žanr koji se prati od 1820. u Portugalu, ali vjerojatno ima ranije početke. Karakteriziraju ga melanholične melodije i tekstovi, često o moru i životu siromašnih, o životu, ljubavi, strasti. Tema je često saudade (nostalgija, čežnja za domom). Smatra se da je porijeklo fada mješavina ritmova afričkih robova iz Brazila s tradicionalnom muzikom Portugala, uz arapske utjecaje.

Promocija će se održati u koncertnoj sali Muzeja, gdje će Maja održati mini koncert.

CD “Fado je sreća” je plod trogodišnjeg rada, istraživanja i djelovanja na polju Fado muzike, koji je uokviren u 16 tema (tradicionalnih i novokomponovanih i tema bosanskohercegvačke tradicionalne baštine koje je Maja odlučila uvrstiti, kao posvetu svojim korijenima).

Velika inspiracija za ovaj album je diva i fado kraljica Amalia Rodrigues, koja je iza sebe ostavila veliki opus djela (150 snimljenih albuma). Naziv albuma je inspirisan njenim imenom “Amalia”, koje zvuči kao amajlija. Fado je sreća ili amajlija, amulete.

Novi album izdaje portugalska izdavačka “Seven Muses” koja se bavi isključivo fado muzikom. Album će se također naći u prodaji na digitalnim platformama, I tunes, Amazon itd.

“Velika je čast promovirati album u Muzeju fada, tu nastupa ‘krema’ fado umjetnika, pjevača i pjesnika dat ću sve od sebe”, kazala je Maja.

Poslušajte pjesmu:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=ihON6uG2VJY