Početna / Vijesti / ‘Mad Max’ moda hit godine

‘Mad Max’ moda hit godine

meet-the-actresses-behind-the-5-beautiful-wives-in-mad-max-fury-roadNaslagana odjeća garant zaštite tijela

“Preživljalizam” je nezaobilazna kulturna tema današnjice. Nakon prikazivanja “Mada Maxa 3” u 3D na Festivalu u Cannesu, očekuje se izlazak ostvarenja ‘Z for Zachariah‘ čija su tema odnosi troje preživjelih u svijetu koji je uništio virus. Ne treba zaboraviti i povratak serijala “The Walking Dead“, koji je uspio zadržati dah filmofila već pet sezona zahvaljujući preživljavanju ljudskih bića okruženih zombijima ili serije “Last Man on Earth” koja slijedi postojanje zadnjeg čovjeka na zemlji.

Očito, kreatori a najprije scenaristi su nadahnuti “Geopolitičkim i sociološkim nestabilnostima i klimatskim katastrofama koje se reflektiraju na podijumima” sudeći po analizi pariške umjetničke direktorice Amélie Chabod, uposlene kod Martine Leherpeur Conseil.

U najnovijim modnim kolekcijama, slaganje odjeće je ključ protekcije i očuvanja tijela, što je primjetljivo u jesenje-zimskoj kolekciji londonske kuće “Joseph” koju je ostvarila stilistica Louise Trotter.

Kanye West je pokazao cijelu četu ratnika u kamuflažnoj odjeći, jaknama koje podsjećaju na pancir kosulje i odijelima, od nepromoćivih vlakana.

Druga, direktna poslijedica vitalne potrebe zaštićivanja je kodiranje odijevnih predmeta, pa se podvezuju i štite koljena i tijelo, često pokriveno različitim osvježavajućim trakama, kao u kolekciji “Slam Jam x Carbartt Wip” sa Gore Textom koji osigurava termosastavljene prosive i egronomićne torbice poput štitova koje su ostvarili brandovi Nike ACG.

Nove odijevne materije

Gore Tex je nepromoćiva materija koja diše i dozvoljava normalno ispustanje mirisa pa znojenje ljudskog tijela. Masovno je prihvaćena u urbanim dressingzima. Tražena su i tkanja poput Neoprena ili Scuba, ležernijeg i lepršavijeg kojeg su prihvatile kuće “Prada” i “The Row”.
Christopher Kunz je jedan od crtača marke Nicolas K, koji je od “preživljalizma” napravio lični image, ostvarivši camping-car koji se prilagođava svim terenima i osigurava samostalno i autonomno preživljavanje.

Newyorški brand “Best Made” uprilićava vježbanje upotrebe različitih, jako primitivnih pomagala poput sjekire, na veliku radost hipstera koji su ga podigli u visine najznačajnijih labela. Uz odjeću se dobije torbica u kojoj su predmeti koji olakšavaju skupljanje i sjeću drva.
Pariški boot camps “Conquer Your Day” su jako traženi. a slijede inicijativu dva prijatelja koji kod mladih stanovnika, ali i starijijih, koji ih mogu i žele slijediti, “probuditi želju za challengeom i performansom”!

Čini se da bi bilo bolje, najprije se pripremiti za istinsko postojanje, a ne zamišljeno preživljavanje, drago imućnoj, razmaženoj omladini razvijenih društava.

Džana Mujadžić