Loše kritike za novi film o Lari Croft

Lara Croft je vratila na velike ekrane u reboot verziji Tomb Raider-a, ali pomiješane kritike i to uglavnom loše, pokazuju da Alicia Vikander nije uspjela da oduševi ljubitelje klasične video igrice.

Zvijezda filma Ex Machina, Alicia Vikander, preuzela je ulogu od Angeline Jolie koja je u posljednjem Tomb Raideru glumila 2003. godine, dok se iza kamere našao norveški reditelj Roar Uthaug.

Film govori o Lari Croft koja je svojeglava i neustrašiva sve dok ne otkrije ključ o posljednjoj kancelarije njenog oca, gdje pronalazi arheološka otkrića i misteriju koju treba razriješiti…

Ali nažalost samo mali broj kritičara imao je riječi hvale za ovaj film.

“Ovo je druga vrsta Tomb Raidera, zasigurno. Ali za avanturistički film užasno je glup”, objavio je Empire.
“Samo bi nekoliko glumaca moglo da oživi ove truhle dijaloge”.

The Washington Post je objavio: “Ova Lara je spontana i neustrašiva, svojeglava. To je lijepo za videti, ali je dosadan kod onog što je važno u filmu, kod neobjašnjivog, te je uništen sa lošim dijalozima i lošim specijalnim efektima”.

The Wrap je objavio: “Tako jedinstven i interesantan lik zaslušuje više od pukog nastavka filma, ali skoro 40 godina nakon filma ‘Raiders of the Lost Ark‘, mi još uvijek imamo jame i šiljke, pauke i zmije.”

Dok je The Guardian napomenuo: “Tokom svega ovoga, Lara će proći kroz sve izazove i iskušenja Indijane Džonsa… U filmu jedva da postoji neko čvsto tlo ispod kojeg se ne kriju skrivena vrata ili veliki metalni šiljci…”

Za razliku od navedenih kritičara, neki su i uživali u filmu.

Tako je The Independent objavio da “Film možda jeste baziran na video igrici, ali možemo sa njim da se vratimo u svijet Ray Harryhausenovih avanturističkih B-filmova iz 1960-ih i 1970-ih.”

The Daily Telegraph je objavio: “Vikander vas uvuče u svoju sliku, kao da imamo specijalno izdanje Lare Croft koja ima samo jedan život, i zbog toga ga treba poštivati…”

Film na stranici Rotten Tomatoes ima raiting 49% od mogućih 100%, dok na IMDb-u ima ocjenu 7,3, a glasalo je 4,951 ljudi.

U filmu još glume i Walton Goggins, Kristin Scott Thomas, Derek Jacobi, Nick Frost i Dominic West, a širom svijeta počinje da se prikazuje u kinima od 16. marta.