L’Oréal/UNESCO dodijelili priznanja ženama znanstvenicama po 18 put

Jeunes talents de 15 paysUnaprijediti rad znanstvenica

Program L’Oréal-Unesco za Žene i Znanost oformljen je 1998. godine sa skromnom namjerom: učiniti da isti broj žena i muškaraca učestvuje u svim znanstvenim disciplinama!
Klimatske promjene, energetsko obnavljanje, mogućnost liječenja za sve društvene slojeve su historijski ulozi što utiću na razvića aktualnih društava. Rješenja su moguća pa se ostvaruju zahvaljujući znanosti kojoj je neophodna ženska preciznost, upornost i znanje. Znanstvenice čije su akcije i rezultati priznati programom L’Oréal/Unesco su već dokazale da njihovi znanstveni uticaji i otkrića mogu pomoći pronalaženju načina uspješnog liječenja brojnih bolesti.
Unaprijeđenje znanost je direktno uključeno u sve buduće napredke i razvića, pa je neophodno pronaći i osposobiti nadahnute osobe sposobne ideju provesti u djelo, kako žene tako i muškarce.

-Program L’Oréal/Unesco za Žene i Znanost nastoji staviti na raspolaganje znanstvenih proučavanja različitih disciplina ,
inteligenciju, kreativnost onih što predstavljaju više od polovice čovječanstva planete Zemlju. Svijetu je znanost neophodna a znanosti trebaju žene što zajedno mogu izmijeniti svijet!-istakla je glavna direktorica Fondacije L’Oréal.

Kako je spolna jednakost jedan od prioriteta Unesco-a pošto još uvijek nije dostignuto izjednačenje sa muškim dijelom stanovništva, posebno kada se radi o visokom obrazovanju i specijalizacijama, učešću u procesima odlučivanja i vođenja ekipa u kojima su žene malobrojne, svjetska UN Agencija za Obrazovanje, Znanost i Kulturu smatra stanje zabrinjavajućim pa poduzima mnoštvo mjera za smanjivanje razlika.
Unescov izvještaj o Znanosti za 2030. godine otkriva kako su očite nejednakosti u oblastima “živih znanosti” u kojima su žene malo reprezentirane, posebno u inženjeringu ili fizici.

Naglasiti ulogu i značaj istražiteljica

U okviru partnerstva između Unesco-a i L’Oréala, Fondacija L’Oréal, program za Žene i Znanost ističe i osvjetljava učešće nadarenih znanstvenica čiji rad i djelatnosti dati program dinamizira i podržava, omogučujući im podršku i pomoć preko razvijene mreže mentora i drugih znanstvenika.
Iako se sadržaj programa stalno obnavlja i uvećava, napredak još nije dostigao željenu razinu učešća žena u svim akcijama znanstvene sredine, posebno zauzimanja više odgovornih radnih mjesta pa im dvije svjetske organizacije obezbjeđuju novčanu pomoć, pozive i prostore za usavršavanje. Od početaka prije 18 godina pa do danas, 2438 mladih znanstvenica i 92 pobjednice natjecaja su nagrađene za učešće u razviću i napredku svjetske znanosti.
Ove godine kao i predhodnih, Priznanje L’Oréal/Unesco se uručuje vrijednim istražiteljicama čiji znanstveni rad doprinosi napredku čovječanstva. Nagradjene su istražiteljice iz Afrike, arapskih zemalja, Pacifičke Azije, Europe, Latinske i Sjeverne Amerike, za posebne i značajne znanstvene djelatnosti. Pet odabranih pobjednica ilustriraju znanstveni napredak žena i njihove mogućnosti vođenja svjetske zajednice ka napredku. Nezavisni žiri, sastavljen od priznatih znanstvenika odlučio je o nagradama pod predsjednistvom nekadašnje pobjednice i dobitnice Nobelove nagrade, profesorice Elizabeth H. Blackburn čije su istraživanja telometara, kapusula što proteziraju DNA i nalaze se u kromozomima, revolucionirali planetarno razumijevanje procesa starenja i kanceroznih promjena.
Nagrađene istražiteljice za 2016. godinu su južno Afrikanka Quarraisha Abdool Kafrim, što istražuje načine kontroliranja VIH-a, kineska profesorica Hualana Chen koja izučava načine protekcije od ptičije gripe, američka znanstvenica Jeniffer Doudna što u suradnji sa Francuskinjom, uposlenoj u njemačkim laboratorijima i europskom predstavnicom, Emmanuelle Charpentier izučava 10.000 patologija čiji su uzročnici jednostavne, genetske anomalije. Napokon predstavnica Latinske Amerike profesorica Andrea Gamarnik proučava načine zaustavljanja širenja virusa groznice dengue koji napada 390 milijuna
osoba godišnje.
Ujedno su priznanja dobile i mlade znanstvenice iz 15 zemalja planete. Njima kao i potvrđenim znanstvenicama nagrade su uručili direktor L’Oréala Jean-Paul Agon i glavna direktorica Unesco-a, Irina Bokova.

Džana Mujadžić