Ljeto 2017. moglo bi biti najgore za filmove u posljednjih deset godina

Filmska industrija počela je da se priprema za vjerovatno najgore ljeto za filmove u posljednjih deset godina, prenosi Yahoo.

The Los Angeles Times objevio je kako ljudi u filmskoj industriji strahuju kako ih vjerovatno očekuje najgore ljeto u posljednjih deset godina.


U 2016. godini američki filmski biznis ostvario je zaradu od 4,45 milijardi dolara od maja do septembra, ali kruže procjene kako će ovo ljeto ostvariti zaradu manju od 4 milijarde dolara.
Takav rezultat bio bi najgori od 2007. godine pa do sada.

Jedan producent koji nije želio da otkriva identitet izjavio je za Times: “Čovječe, ovo je depresivno. Dolaze nam samo nastavci filmova i franšize, i nema se šta drugo ponuditi.”

Chris Aronson, glavni za distribuciju na američkom tržištu za 20th Century Fox, izjavio je: “Neki od filmova naprosto nemaju nikakvu jačinu. ‘Pirati‘? Pa ovo je peti nastavak. ‘Transformersi‘? Pa i to je peti nastavak”.

Najavljene premijere za ljeto 2017. uglavnom i jesu samo nastavci, remejkovi, ili filmovi od ranijih franšiza.

Jasno je, npr. da je novi Spider-Man, ‘Spider-Man: Homecoming‘, snimljen da bi se osigurala veza Spider-Mana i Robert Downey Jr-a (Tony Stark) sa ‘Avengersima‘.

U međuvremenu, za filmove koji nisu dio neke franšize upitno je kakvu će zaradu da ostvare u kinima, recimo filmovi ‘King Arthur: Legend of the Sword‘ i ‘The Dark Tower‘, najvjerovatnije će da budu veliki promašaji kada je u pitanju njihova zarada.

A tu je svakako i ‘Valerian and the City of a Thousand Planets‘, koji je koštao nevjerovatnih 180 miliona dolara.

Sumirajući zabrinutost po pitanu finansija u Hollywood-u, Shawn Robbins, šef analitičar za BoxOffice.com izjavio je: “Jako je mnogo filmova koji mogu da uspiju ili da propadnu…”