Liam Cunningham dolazi u Sarajevo

Liam CunninghamIrski glumac Liam Cunningham, koji se proslavio ulogom Davosa Seawortha u svjetski popularnoj TV seriji “Game of Thrones“, dolazi u petak u Sarajevo, gdje će prisustvovati 22. izdanju Sarajevo Film Festivala, prenosi klix.ba

Ovo je Liamova druga posjeta Sarajevu. Na 22. SFF-u će se predstaviti sa svojim novim filmom “Djetinjstvo vođe” / “The Childhood of a Leader” režisera Bradyja Corbeta u kojem ostatak glumačke postave čine Robert Pattinson, Berenice Bejo, Stacy Martin i Tom Sweet.

Irski glumac Liam Cunningham je tokom osamdesetih godina bio električar, a nakon što je vidio reklamu za glumačku školu, odlučio se u nju upisati.

Zahvaljujući tom običnom oglasu, danas ga gledamo u ulozi Davosa Seawortha u seriji ”Igra prijestolja”.

Glumac Liam Cunningham rođen je 2. juna 1961. u Dublinu, u Irskoj, gdje je odrastao uz brata i tri sestre u izrazito religioznoj porodici. S 15 godina napustio je školu i posvetio se karijeri električara. Osamdesetih godina preselio je u Zimbabwe na tri godine i tamo radio u safari parku na održavanju opreme, istovremeno podučavajući lokalne električare.

Nakon povratka u Irsku, Cunningham je bio nezadovoljan svojim električarskim poslom i s 27 godina odlučio se okušati u glumi. Pohađao je časove glume, a zatim je počeo raditi u lokalnom pozorištu.

Njegova prva filmska uloga je bila u “Into the West”, gdje je glumio policajca. Nakon toga, radio je na mnogim filmskim projektima s obje strane Atlantika.

Cunningham je postao svjetski poznat zahvaljući ulozi kapetana Ryana u odličnom nezavisnom horor filmu “Dog Soldiers”. Od tada je glumio u mnogim visokobudžetnim britanskim i američkim filmovima, uključujući “The League of Gentlemen’s Apocalypse”, “The Wind That Shakes the Barley”, “Mumija: Grobnica zmajskog cara”, “Hunger”, “Sudar titana” i “Centurion”.

Na televiziji glumi predsjednika u BBC-jevoj seriji “Outcasts”, kao i u drugoj sezoni HBO-ove serije “Igra prijestolja”.