Vijesti

Legat Karla Maldena u beogradskoj Kinoteci

Malden kinoteka“Oscarovac” iz Hercegovine

Beogradska Kinoteka je otvorila zanimljivu postavku pod nazivom “Legat Karla Maldena” uz prisustvo unuke velikog umjetnika i oscarovca, Emilie Doerner, hollywoodskog producenta južnoslavenskih korijena Dena Tane, direktora instutucije Jugoslava Pantelića, srbijanskog ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca, reditelja Gorana Paskaljevića i scenariste Filipa Davida.

Posjetitelji su mogli vidjeti pismo Marlon Branda upućeno čuvenom Hercegovcu, 1952. godine, njegov šešir iz poznate serije 70. godina prošlog stoljeća, “Ulice San Francisca” kao i Zvijezdu koju glumac posjeduje na Boulevardu Slvnih, u Los Angelesu.

Krajem lipnja u Bileći, rodnom gradu umjetnikovog oca Petra, otkrivena je spomen ploča, što krasi još uvijek postojeću i očuvanu obiteljsku kuću Sekulovića. Majka Karla Maldena je bila čehinja i zvala se Marija.

Rođen u Chicagu 22. ožujka 1912. godine pod imenom Mladen Đorđe Sekulović, najprije je bio radnik u čeličani ali je ubrzo upisao studij glume na Goodman Theatre Dramatic School. Najprije je glumio u teatrima Chicaga i NYC-ja da bi već 1936. postao filmski glumac.
Ostvario je oko 72 značajnih uloga a 1952. dobio “Oscara” za sporednu ulogu u Kazanovom kultnom filmu “Tramvaj nazvan želja”, uz Marlona Branda i Vivien Leigh.
Bio je imenovan za najveće filmsko priznaje i dvije godine kasnije, zahvaljujući učešću u filmu “Na dokovima New Yorka”, istog reditelja.

Kazan, Ford, Hitchcock …

Glumio je i u kontroverznom ostvarenju “Baby Doll” ali i u filmu “Suton” Gorana Paskaljevića u kojem je na srpskom jeziku interpretirao ostarjelog povratnika iz Novog svijeta, Marka Sekulovića. Snimanje se upriličilo u Istri 1982. godine.
Karl Malden je i realizirao dugometražno ostvarenje “Time Limit”, 1957. godine.

Malden je dobio Emmy Award 1985. godine a bio je počasni doktor sveučilišta Emporio i Valparaiso. Presjedavao je Filmskom Akademijom u Los Angelesu od 1988. do 1993., a bio je sretno oženjen ljevičarkom Monom Greenberg od 1938. godine, kada su sklopili brak u njujorkškoj Sinagogi.
Bili su roditelji Carle i Mile o čijim potomcima se iaktualno brine 99-godišnja baka. Sa starijom kćerkom Carlom, danas 63-godišnjakinjom je napisao meomoare pod nazivom “When do I start. A Memoir”.
Karl Malden je umro u snu, na svom gospodarstvu Brentwoodu u ljeto 2009., kao 97-godišnjak.

Džana Mujadžić