Kratki filmovi koji će otvoriti Cannes Directors’ Fortnight snimat će se u Sarajevu

Filmove koje producira Sarajevo Film Festival (Obala Art Centar), a pet autora iz svijeta i pet autora iz regije zajedno će raditi na pet kratkih desetominutnih filmova. Omnibus kratkih filmova nastao u Sarajevu otvorit će ovogodišnji program Cannes Directors’ Fortnight 2019 (Quinzaine des réalisaturs u Cannesu).

Filmovi koji će se snimati u Sarajevu su “Love supreme” čiji su autori Dušan Kasalica (Crna Gora) i Teodora Ana Mihai (Rumunija / Belgija), “Red stain” čiji su autori Urška Djukić (Slovenija) i Gabriel Tzafka (Grčka / Danska), “The sign” čiji su autori Eleonore Veninove (Makedonjia) i Yone Rozenkiera (Izrael / Švicarska), “Mommy” čiji su autori Maše Šarović (Srbija) i Sharon Angelhart (Izrael) i “Spit” čiji su autori Neven Samardžić (Bosna i Hercegovina) i Carolina Markowitz (Brazil).

Rad na ovim filmovima okupit će međunarodnu glumačku ekipu. U filmovima će glumiti Jelisaveta Seka Sablić, Mirjana Karanović, Mediha Musliović, Doroteja Nadrah, Marija Pikić, Andrea Aković, Lidija Kordić, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Mladen Nelević i drugi.

Filmovi nastaju u okviru projekta Southeast Europe Factory prema konceptu La Factory, koji potpisuju Dominique Welinski i Directors’ Fortnight. U najnovijem izdanju ovog projekta udružili su snage sa Sarajevo Film Festivalom, Filmskim centrom Srbije, Makedonskom agencijom za film, Filmskim centrom Slovenije i Filmskim centrom Crne Gore u realizaciji projekta Southeast Europe Factory. Deset autora će također imati priliku da predstave svoj prvi dugometražni filmski projekt učesnicima Cannes Film Festivala i Marketa: kupcima, agentima, predstavnicima medija i distributerima.

U kinu Meeting Point u Sarajevu će u utorak, 26. februara, u 20 sati biti prikazan film Lebanon Factoryja – pet kratkih filmova nastalih u okviru istog projekta, koji je otvorio Cannes Directors’ Fortnight 2017. godine. Ulaz na projekciju je slobodan.

U kinu Meeting Point projekciji će prisustvovati 10 autora kao i kuratorka programa Dominique Welinski iz Pariza.