Kraljica romske muzike Esma Redžepova sve što je imala ostavila je- Makedoniji!

Esma Redžepova Teodosijevska je umrla 11.decembar prošle godine u 73. godini nakon kratke bolesti.

Kao da je predosjetila da joj se bliži kraj, Esma je sredinom juna prošle godine počela pisati testament.
Još kao djevojčica, Esma je sanjala da postane pjevačica. San joj se ostvario, a kasnije je dobila titulu Kraljice romske muzike, poznate i cijenjene u svijetu.

Testament kraljice romske muzike Emse Redžepove Teodosievske otvorena je prekjuče, a u njoj je navedeno da svu svoju imovinu ostavlja Makedoniji.

“Godinama je govorila da želi svoj dom kulture i humanosti ostaviti Makedoniji, a to obećanje je i ispunila. Prekjuče je otvorena oporuka Esme u kojoj jasno stoji da svu imovinu poklanja državi. Esma je puno voljela Makedoniju, i Makedonija je voljela Esmu. Svuda po svijetu, u svim intervjuima je spominjala Makedoniju. U srcu je nosila makedonsku pjesmu, dušu i misao. Zato je Esma svu svoju imovinu poklonila Makedoniji” , rekla je za Radio Slobodnu Makedoniju, Zorana Kostovska, njena najbliža suradnica.

Muzej, koji je bio i dom Esme, a ima 750 kvadratnih metara i dvorište oko 1.300 kvadrata.

“Za izgradnju Muzeja do sada sam potrošila oko milion eura. Radim od osme godine i sve što imam, pa i Muzej napravljeni su mojim trudom. Muzej će svjedočiti o meni i Stevi, o našim domaćim i svjetskim uspjesima, nagradama i priznanjima” , govorila je tada Esma.

Kraljica romske muzike 2013. godine dobila prestižnu titulu Nacionalni umjetnik Republike Makedonije. Održala je mnogo koncerata po cijelom svjetu i humanitarnih akcija, a iza sebe je ostavila 47 djece koje je usvojila i odgojila.

Pjevala je pred velikim državnicima – Titom, Gadaffijem, Hruščovim, Sadamom Husseinom, Rezom Pahlavijem, Indirom Ghandi.