‘Konačna sloboda’ proglašen najboljih igranim filmom 27. Sarajevo Film Festivala

Sinoć na ceremoniji dodjele nagrada prestižnom nagradom Srce Sarajeva okrunjeni su filmovi iz Takmičarskog programa – igrani film, Takmičarskog programa –  dokumentarni film, Takmičarskog programa – kratki film, te Takmičarskog programa – studentski film. Dodijeljena su i Srca Sarajeva za najboljeg reditelja/rediteljicu, Srce Sarajeva za najboljeg glumca i glumicu, te CineLink nagrade.

Titulu najboljeg igranog filma jednoglasnom odlukom žirija odnio je austrijsko-njemački film KONAČNA/VELIKA SLOBODA,  austrijskog reditelja Sebastiana Meisea. Film je imao svjetsku premijeru na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, unutar programa Un Certain Regard. U poslijeratnoj Njemačkoj Hansa višestruko hapse i zatvaraju zato što je homoseksualac. Jedina stabilna veza u njegovom životu postaje veza koju ostvaruje s Viktorom, osuđenim ubicom s kojim dijeli zatvorsku ćeliju. Prvobitno gađenje prerasta u ljubav. Za ulogu u tom filmu nagradu za najboljeg glumca dobio je Georg Friedrich, dok nagradu za najbolju žensku ulogu podijelile su tri mlade glumice Flaka Latifi, Urate Shabani i Era Balaj koje su nastupile u kosovskom filmu BRDO NA KOJEM RIČU LAVICE, rediteljice Luàne Bajrami.
Film prikazuje u jednom malom, zabačenom selu na Kosovu, tri žene gledaju kako drugi guše njihove nade i snove. Ništa ne može spriječiti njihov pokušaj da ostvare nezavisnost: vrijeme je da lavice počnu rikati.

Milica Tomović proglašena je najboljom rediteljicom za srbijansku dramu KELTI smještenu u Srbiji ratnih 1990-ih u kojoj se urušava društvo, odnosi među ljudima i unutar obitelji.

Ovogodišnji Takmičarski program – igrani film predstavio je deset filmova, od toga dvije svjetske premijere, a osam regionalnih.

U selekciji Takmičarski program – dokumentarni film publika je mogla pogledati šesnaest filmova, od toga osam svjetskih premijera, jednu europsku, šest regionalnih i jednu bosanskohercegovačku premijeru. 

Najboljim dokumentarcem proglašen je film PEJZAŽI OTPORA, rediteljice Marte Popivode u srbijansko-francusko-njemačkoj koprodukciji. Taj film portretira Sonju, 97- godišnju ženu koja iznosi sjećanja o fascinantnom životu putu, kako je  bila partizanka u bivšoj Jugoslaviji te kako je  završila u nacističkom logoru Auschwitz, ali uvijek puna prkosa i otpora.

Selekcija Takmičarski program – studentski film sastoji se od dvanaest filmova, od čega su četiri svjetske premijere, tri međunarodne i pet regionalnih. Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobio je film LJETNI PLANOVI,  rumunjskog reditelja Alexandrua Mironescua.

U okviru ceremonije dodjele nagrada  proglašena je i dobitnica Specijalne nagrade za promicanje rodne ravnopravnosti, nove nagrade Sarajevo Film Festivala otvorene i za filmove i rediteljice izvan takmičarskih sekcija, odnosno i iz drugih programa i s drugih teritorija, pod uvjetom da se radi o rediteljicinom prvom dugometražnom filmu. Nagradu je osvojila kosovska rediteljica Norike Sefe,TRAŽEĆI VENERU .

Istog dana na Festivalskom trgu dodijeljene su i Partnerske nagrade.

27. Sarajevo Film Festival se završava danas, 20. augusta projekcijama nagrađenih filmova i svjetskom premijerom filma TOMA Dragana Bjelogrlića.