Vijesti

Knjiga Matthieua Dhennina: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija- realizacije

Matthieu DhenneZanimljivo djelo francuskog inzinjera i informatičara što uspješno piše filmska i historijska djela, objavljeno nedavno u pariškoj, izdavačkoj kući “Espaces & signes”, približilo je sedmu umjetnost južno-istočne Europe, zapadnim čitateljima.

Oblast je odavno privlačila slavne reditelje poput Orsona Wellesa, Terencea Younga, Jeana-Luca Godarda, Wolkera Schlöndorffa pa i Jackija Kahna ali je galski pisac obradio i značaj kao vrijedno i učešće u međunarodnom filmu: Aleksandra Petrovića i čuvenog filma “Skupljači perja”, što u Francuskoj nosi poetičan naziv “Sreo sam čak i sretne Cigane”, Tanovićev “No Man’s Land” i djela Emira Kusturice, reditelja sa dvije Zlatne palme iz Cannesa ali mnogih, drugih cineasta.
Dhennin je i autor “Subjektivnog Leksikona” Emira Kusturice.

Rođen u Lilleu prije 42 godine, pisac je u zadnjem desetljeću 20. stoljeća oformio i svakodnevno uređivao internet site www.kustu.com, postalom zvaničnim site-om Emira Kusturice.
Prije desetljeće autor je objavio esej posvećen istom reditelju, pod vođstvom Freddyja Bouache. Djelo je hommage Khazar riječniku Milorada Pavića.

Džana Mujadžić