Filmske vijestiVijesti

Knjiga “Godinu kasnije” adaptirana za veliki ekran

Louis-Garrel-Stace-MartinAutobiografija Anne Wiazemsky

Slijedeći film oskariziranog galskog reditelja Michela Hazanaviciusa će se snimati po djelu Anne Wiazemsky, nekadašnje supruge i muze poznatog reditelja “Novog vala”, Jeana-Luca Godarda. Gimnazijalka i glumica, Wiazemsky je danas srednovječna dama koju nije teško susreti na pariškom Saint Germain des prés-u. Njezina autobiografija “Godinu kasnije” objavljena je prošle godine kod slavnog izdavača “Gallimarda”. Recit slijedi trag idile sa Godardom i njihovu zajedničku suradnju na snimanju filmova “Kineskinja”/1967/, čiji je sadžaj posvećen grupi studenata što nastoje živjeti po maoističkim principima. Zatim nastajanju ostvarenja poput “Radosno saznanje” /1968/ ili “Istočni vjetar” slijedeće, 1969. godine.

Jean-Luc-Godard-et-Anne-WiazemskyAnne Wiazemsku je unuka u svijetu poznatog književnika Françoisa Mauriaca a susrela je Godarda 1966. godine, kada je bila u umjetničkoj ekipi kultnog filma Roberta Bressona “Slučajno Balthazare”. Reditelj se oporavljao od rastave s Annom Karinom. Vjenčali su se 1967. i rastavili desetljeće kasnije.
Glumac Louis Garrel će tumačiti čuvenog tvorca remek djela “Do poslijednjeg daha” ili “Ludi Pierrot”. Englesko-francuska umjetnica Stacy Martin viđena u “Nymphomaniacu” će interpretirati Anne Wiazemsky. Ostvarenje producira reditelj i Florence Gastaud, glavna delagatkinja sindikata Autori-Reditelji-Producenti, kao i Riad Sattouf, crtač i cineast.

Hazanavicius se vraća filmu nakon neuspjeha “The Search” remakea istoimenog djela Freda Zinnemanna iz 1948. godine. Film prikazan u Cannesu prije dva proljeća bio je zamisljen kao nastavak nagrađivanog “The Artista” koji je dobio “Oscara”, “Césara”,”Golden Globe” i priznanje BAFTAS.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)