Kirk Douglas danas proslavlja 103. rođendan

Poznati glumac, režiser i producent Kirk Douglas, čije su uloge obilježile kinematografiju, danas slavi 103. rođendan.

Naime u svojoj dugogodišnjoj karijeri ostvario je više od 90 filmskih uloga, od kojih su poznatije u filmovima ‘Šampion’, ‘Žudnja za životom’, ‘Posljednji vlak iz Gun Hilla’. Tri puta je bio nominiran za Oscara za glavnu mušku ulogu, za film ‘Šampion’, ‘Loši i lijepi’, ‘Žudnja za životom’. Tek 1996. godine dodijeljen mu je počasni Oscar za životno djelo.

Kirk se rodio u siromašnoj porodici imigranata iz Gomelja, grada u Bjelorusiji. Radio je različite poslove kako bi imao za hranu. Bio je prodavač, raznosač novina i domar. Gluma ga je interesirala od ranih dana. Glumio je u srednjoškolskim predstavama, a njegov talent prepoznala je njujorška Američka akademija dramskih umjetnosti koja mu je dodijelila specijalnu stipendiju.

Ime Issur Danielovitch Demsky 1941. promijenio je u ime koje sada koristi. Kad je došao u New York, počeo je raditi u pozorištu, na radiju i snimao je reklame. Pet godina nakon promjene imena ostvario je prvu filmsku ulogu u filmu ‘Neobična ljubav Marthe Ivers’. Dvaput se ženio, prvo s kolegicom Dianom Dill, koju je upoznao u školi glume. S njom je dobio dva sina, Michaela (75) i Joela (72).

Tri godine nakon što se razveo od nje, oženio je Anne Buydens (100), a njihova ljubav traje i danas. U 65 godina braka dobio je sinove Petera (64) i Erica. Doživio je moždani udar 1996. te ga je opisao kao najgori pakao koji čovjek može doživjeti, a rodio se u periodu kad je trajao Prvi svjetski rat.

Kirk je u jednom od memoara opisao je i susret sa Josipom Brozom Titom, koji je po njega poslao privatni avion. Bio je u Jugoslaviji u novembru 1964. kad je uz kafu i kolače razgovarao sa studentima Filmske akademije.
– Sljedećeg dana, za vrijeme ručka s američkim i britanskim ambasadorima, pitao sam možemo li supruga i ja upoznati Tita.

Oni su se premišljali, a ja sam se izvinuo, izašao i nazvao ga. Sljedećeg dana, Tito je po mene i suprugu iz Ljubljane poslao privatni avion. Ručali smo u njegovoj vili, pili vino i pričali o filmovima. Volio je vesterne, posebno ‘Obračun kod O.K. Corrala’ – napisao je Kirk.