Kinezi će izabrati svog Valtera za snimanje remakea u Sarajevu

U BiH će uskoro početi snimanje remakea filma “Valter brani Sarajevo”, što će biti jedan od naskupljih i najznačajnijih filmskih projekata u BiH poslije rata.

Pripreme za snimanje remakea ovog najpoznatijeg i najpopularnijeg filma ratne tematike u bivšoj Jugoslaviji bit će završene do kraja godine, a u projektu će učestvovati i kineska kompanija China Star Media.

Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan u razgovoru za Klix.ba ističe da se u augustu očekuje velika svečanost u Kini, na kojoj će biti predstavljen remake filma “Valter brani Sarajevo”.

“Počela je promocija u kineskim medijima. Oni planiraju u osmom mjesecu napraviti gala svečanost u Kini povodom početka realizacije projekta. Remake ovog filma žele predstaviti na najvećem mogućem nivou. Prisustvovat će i predstavnici države, a poslat će pozive i u BiH“, rekao je Kaplan za Klix.ba.

Istakao je da će u narednom periodu ovaj remake mnogo značiti za dodatnu promociju Bosne i Hercegovine na Dalekom istoku, ali i u Evropi.

“Film ‘Valter brani Sarajevo’ kao i brojni drugi percipirani su do sada kao jugoslovenski. Ovaj projekt je prilika da film postane bosanskohercegovački brend i proizvod“, naglasio je Kaplan.

S obzirom da će Kinezi uložiti u projekat sedam miliona KM, u Sarajevu se, kada počne snimanje filma, očekuje velika glumačka ekipa, te brojno tehničko osoblje, zbog čega se može očekivati i blokada saobraćaja u pojedinim dijelovima grada.

“U gradu će nekoliko mjeseci sve biti podređeno snimanju filma. Nadam se da će građani generalno imati razumijevanja. Znate kako mi razmišljamo, često se pitamo što se ništa ne dešava u državi, što nema investicija, a kada to toga dođe onda kažemo:’Vidi ne može se proći autom'”, rekao je Kaplan.

Napomenuo je da će od ovog projekta bh. kinematografija imati veliku korist, a pogotovo glumci iz BiH koji će se pojaviti u ovom filmu.

“Producenti sa kineske strane će vrlo brzo odrediti reditelj. Glavni reditelj će biti iz Kine, a drugi pomoćni iz BiH. Kada se odrede reditelji onda će oni birati glumce, a između ostalih, i glumca koji će igrati ulogu Valtera“, istakao je Kaplan.

Bh-vjesnik.blogspot.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *