“Kineski zid” / Kinezi nezadovoljni jer je Matt Damon dobio glavnu ulogu

The-Great-WallKineska javnost izrazila je neadovoljstvo jer je Matt Damona dobio glavnu ulogu u najvećem filmu ikada snimljenom u Kinim, “Kineski zid” (The Great Wall).

Nakon što je Damonu dodijeljena glavna uloga u kineskom akcionom trileru, kineski mediji pisali su kako je glavnu ulogu u filmu o najvećoj građevini na svijetu i ponosu Kineza, trebala pripasti nekom azijskom glumcu.

Osim toga, pisalo se kako upravo azijski glumci imaju male šanse za dobijanje glavnih uloga u Hollywoodu.

“Kineski zid” studija Legendary u režiji slavnog kineskog režisera Zhanga Yimoua prati priču o elitnoj sili koja pravi hrabro uporište na jednoj od najpoznatijih svjetskih građevina, kineskom zidu. Na snimanje filma utrošeno je150 miliona dolara.

Zvijezda špijunskog trilera “Bourneov identitet” u “Kineskom zidu” igra ulogu britanskog plaćenika.

Damon je istakao kako kineska publika nije mogla zaključiti puno toga o filmu na osnovu trailera u trajanju od 30 sekundi te da je uloga njegovog lika, zbog priče filma, bila “predodređena da bude evropska”.

“Nije bilo potrebe za ovakvim naslovima u medijima. Vjerujem da će se kontroverze o filmu smiriti kada on bude plasiran, kada se vidi cijela priča, tada će se vidjeti da nisam oduzeo ulogu nijednom kineskom glumcu… Scenario nije promijenjen zbog mene ni na jedan način”, rekao je Damon.

Premijerna projekcija filma u Kini bit će upriličena u decembru, u Sjedinjenjim Američkim Državama 17. februara 2017., a već dva dana kasnije film će biti dostupan u evropskim kinima.