Kineska glumica Fan Bingbing nestala

Fan Bingbing, najpoznatija kineska glumica i jedna od najplaćenijih glumica na svijetu, nestala je bez traga. Informacija o uspješnoj Kineskinji koja je slavu stekla ulogama u filmovima “Iron Man” i “X-Men” nema već tri mjeseca.

Američki mediji pišu da je Fan Bingbing vjerovatno u tajnosti uhapšena zbog navodne utaje poreza u filmskoj industriji koja je naljutila kineske vlasti.

Članak kojeg je 6. septembra objavio državni medij “Securities Daily”, a u kojem je navedeno da je Fan Bingbing pod kontrolom i da se očekuje zakonska presuda, ubrzo je izbrisan. U isto vrijeme, nema nikakvih službenih informacija o optužbama, kao ni službenih informacija o navodnoj istrazi protiv Fan Bingbing.

CNN piše da su njeni problemi počeli u maju ove godine kada je u javnost procurio njen filmski ugovor. Prema pisanju državnog tabloida Global Timesa, Fan je imala dva različita ugovora – jedan službeni u kojem je pisalo da je plaćena oko 1,5 miliona dolara i drugi privatni u kojem prema kojem je odbila 7,5 miliona dolara. Ova praksa u Kini je poznata kao “yin-yang ugovori”.

Njene ugovore u javnost je pustio kineski televizijski voditelj Cui Yongyuan koji se u junu ispričao popularnoj glumici. Istog mjeseca kineske vlasti započele su istragu “yin-yang ugovora” u filmskoj industriji Kine. Nakon toga su bez objašnjenja povučene sve reklame s njenim likom, a glumica na društvenim mrežama nije aktivna već tri mjeseca.

PR tim Fan Bingbing odbacio je sve optužbe.