Home / Svaštara / Kina je dobila svoj Hollywood veličine 500 fudbalskih stadiona

Kina je dobila svoj Hollywood veličine 500 fudbalskih stadiona

Kina je dobila svoj Hollywood, “filmski grad”, velik poput 500 fudbalskih stadiona koji je otvoren u subotu s ambicijom da privuče snimanja na tom mjestu, predstavljenom kao “najveće ulaganje u svjetskoj historiji” u tom sektoru.

Potrošeno je 6,5 milijardi eura za izgradnju tog kompleksa od 376 hektara, smještenog u ljetovalištu Ćingdao, na kineskom privatnom konglomeratu Vanda, inicijatoru projekta.
Trideset studija, među kojima “najveći na svijetu”, veličine 10.000 kvadratnih metara, već je izgrađeno. Još deset će biti izgrađeno sljedećih godina, obećava kompanija specijalizirana za nekretnine, film i sport.

Uz lokacije za snimanje i postprodukciju, taj faraonski “filmski grad Istoka” obuhvata i dvoranu za priredbe, školu, bolnicu, luksuzne hotele i jaht-klub, inspiriran onim u Monaku.

Tu je i divovski tržni centar s 360.000 kvadratnih metara. Obuhvata prodavnice, kafiće, restorane, klizalište, zabavni park, vodeni park i “najveći bioskop u Aziji”.

– To je najveće ulaganje u historiji u filmskom i televizijskom sektoru – tvrdi Vanda.

Kompanija koju vodi Vang Jianlin (4. najbogatiji u Kini, po Blumbergu) nije nepoznata u filmu. Producira filmove, kupila je američki lanac bioskopa AMC 2012. te otkupila Hollywoodski studio Legendary (Jurasik park, Interstellar, Godzilla) 2016. godine.