Keanu Reeves 70 posto zarade od prvog Matrixa donirao za istraživanje leukemije

Glumac Keanu Reeves je 70 posto zarade od prvog u nizu filmova franšize Matrix, koji je snimljen 1999. godine, donirao stručnjacima za istraživanje lijeka za leukemiju, pišu mediji.

Za snimanje tog filma dobio je unaprijed 10 miliona dolara, a ugovorom je dobio i dio zarade filma pa je u konačnici zaradio 35 miliona dolara. Od toga je, dakle, Keanu odlučio zadržati 30 posto, a ostatak donirati.

Keanu se na donaciju za istraživanje lijeka za leukemiju odlučio jer se njegova sestra Kim deset godina borila s tom zloćudnom bolesti. Glumac je cijelo vrijeme bio uz sestru dok se borila s bolesti, sve dok na kraju nije došla u remisiju. Strani mediji su ranije navodili da je Keanu potrošio oko pet miliona dolara na razne terapije kako bi pomogao sestri u ozdravljenju, pišu mediji.

“Uvijek je bila tu za mene. Uvijek ću ja biti tu za nju”, rekao je ranije Keanu, piše Daily Mail. Keanu je još prije više od deset godina osnovao dobrotvornu zakladu za pomoć ljudima koji se bore s rakom. Za Ladies Home Journal 2009. godine rekao je da ne želi da preuzimati zasluge zaklade.

“Imam privatnu zakladu koja djeluje pet ili šest godina i pomaže u nekoliko dječjih bolnica te se bavi istraživanjem raka. Ne volim vezati ​​svoje ime za to, samo prepuštam zakladi da radi ono što radi”, rekao je Keanu tada.

Ostavite komentar