Kapetanica Marvel – Manje zabavno, više dosadno (recenzija)

Što ste veći fan Marvelovih filmova, to ćete biti više razočarani.

Ne možemo govoriti o tome da je film ‘Captain Marvel‘ loš, ali ne možemo govoriti ni da je dobar, što je samo po sebi za Marvelove filmove katastrofalno.
U zapadnim medijima pokrenuta je kampanja borbe protiv onih koji iznose negativne ocjene za film. Navodno, po njihovim pisanjima, seksistički predatori žele da ocrne film i da ga prikažu u negativnom smislu.
Međutim, radi se o drugoj stvari: za loš film najbolje je okriviti publiku i tjerati ljude da idu u kino da gledaju još jedno ‘remek djelo’.
A film je, sa druge strane, sve osim remek djelo.

Kritičare filma nazivaju seksističkim predatorima vjerovatno zato što ljudi iznose činjenicu da je većina filma ispunjena patetikom, i najčešće liči na film o ženskoj čajanci na kojoj se okupilo nekoliko žena da eto malo spašavaju svijet.

Poređenja radi, ‘seksistički’ komentari nisu upućivani filmu ‘Wonder Woman‘ iz 2017. godine, prosto zato što film nije savršen ali je jeste bar dobar. Dakle, da završimo sa ovom pričom i fokusiramo se malo na film …

U većini filma glavni lik ‘nit’ smrdi nit’ miriše’. Pretjerane emocije pojavljuju se tamo gdje im nije mjesto, a izostaju tamo gdje trebaju da su naglašene.
Ne sjećam se kada sam zadnji put kolutao očima negodujući tokom gledanja nekog Marvelovog filma, a ovaj put sam morao i glasno da se bunim.

Film je prepun nekih ustaljenih šablona koji u ovom filmu nisu uspjeli ono što jesu u prethodnim filmovima, iz prostog razloga što Brie Larson nije uspjela na najbolji način da iznese lik Kapetanice Marvel. Daleko do toga da je loše oglumila, ali kada je uporediš recimo sa Thorom (Chris Hemsworth), Iron Manom (Robert Downey Jr.), Hulkom (Mark Ruffalo), Kapetanom Amerikom (Chris Evans), ili bilo kojim drugim značajnijim likom iz Avengersa, onda njena gluma u najmanju ruku solidna.

Humor je skoro potpuno podbacio ovaj put, osim par scena koje su skoro pa zabavne, većina ih je glupa i loše osmišljenja.

Čak ni Samuel L. Jackson nije uspio da briljira u ovom filmu, što je pravo iznenađenje, jer njegova gluma skoro redovno spada među najbolje dijelove filmova u kojim se pojavljuje.

Film obiluje nelogičnostima, i priča je često dosadna i bez jasne dinamike razvoja događaja.

Sa druge strane, efekti su vrhunski. Odijela, oružja, prikazi gradova, aviona i drugih stvari su odrađeni savšen način. Jedino gdje su ubrljali je prikaz mačka koji se pojavljuje u filmu, a koji je u određenim scenama urađen materski, skoro smiješno, ali to ostaje da sami procijenite dok pogeldate filma.

Za sada film dobro kotira na stranici Rotten Tomatoes gdje su ga kritičari ocijenili sa 81% (glasalo 293 kritičara), dok mu je publika dala raiting svega 31% (9,029 glasova).
Ni na IMDb-u nije sjajna situacija: glasalo je skoro 43.00 ljudi, a ocjena filma je 6,6.

U suštini, ‘Kapetanica Marvel’ je snimljena (osim toga da se uzmu novci) i s razlogom da se lik Kapetanice kroz priču uvede u svijet Osvetnika, što će se i desiti u filmu ‘Avengers: Endgame‘ koji u kina dolazi u aprilu ove godine.

Nema vam druge nego da sami pogledate film i ocijenite ga. Za mene niti je loš, niti je dobar. I što se mene tiče moglo je i da ga ne bude, ne bih mnogo toga propustio.

Teufik O

https://youtu.be/0LHxvxdRnYc

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *