Kakve su sudbine stvarnih likova iz serije ‘Černobil’?

Nedavno je emitirana posljednja peta epizoda HBO-ve mini serije Černobil. Serija je izazvala mnoge reakcije, kako oduševljenja tako i negodovanja, a zahvaljujući njoj ponovo je aktualizirana tema nuklearne katastrofe, kao i samih likova koji su u njoj učestvovali.

Valerija Legasova, glavnog lika u seriji, glumi britanski glumac Jared Harris. Legasov, sovjetski nuklearni fizičar, u trenutku katastrofe bio je zamjenik direktora Kurčatovljevog instituta za atomsku energiju. Bio je na mjestu događaja istog dana, i ostao tamo svih mjeseci tokom pokušavanja rješavanja te velike katastrofe.

Raspravljao se sa velikim partijskim i političkim moćnicima, te upozoravao Gorbačova koliko je radijacija i elektrana opasna za ljude koji na okolnim područjima žive.

Historija ga je upamtila kao čovjeka koji je najglasnije zagovarao da se o tom slučaju javno priča u javnosti, kako se to više nikada ne bi ponovilo. Izvršio je samoubistvo 27. aprila 1988. godine, u 51 godini života, dan nakon druge godišnjice katastrofe.

Borisa Ščerbinu u seriji glumi Stellan Skarsgard, a pravi lik bio je zamjenik predsjednika vijeća ministara SSSR-a, i predsjednik odbora za uklanjanje posljedica nuklearne katastrofe u Černobilu. U Pripjat je stigao samo 18 sati nakon nesreće, i nakon nagovaranja konačno dozvolio evakuaciju stanovništva.

U početku se trudio, barem je tako prikazan njegov lik u seriji, prikriti razmjere nesreće, sačuvati ih unutar Sovjetskog saveza. Sličnim rješavanjem pitanja katastrofe bavio se i 1988. godine nakon potresa u Armeniji. Umro je 22. augusta 1991. godine, u 71. godini života, od posljedica izlaganja radijaciji. 

Anatolija Djatlova u seriji glumi Paul Ritter. Sa 56 godina Djatlov je bio je zamjenik glavnog inženjera u Černobilu kada je reaktor br. 4 eksplodirao 26. aprila 1986. godine. Iako sam nikada nije htio priznati krivicu, i oštro se bunio protiv tih optužbi, Sovjetski savez na kraju je njega i nekoliko drugih proglasio odgovornima za taj incident.

Osuđen je za nemar i dobio kaznu zatvora od 10 godina.  Djatlov je umro 13. decembra 1995. godine, nekoliko godina nakon što je u javnosti rekao svoj stav o toj noći. Neki ga smatraju pravim zločincem černobilske nuklearne katastrofe, ali danas se čini da odgovornost i krivica nije samo njegova, već i puno dublja.

Victor Bryukhanov i Nikolaj Fomin koje u seriji glume Con O’Neill i Adrian Rawlins proglašeni su odgovornima za katastrofu i zajedno sa Djatlovim osuđeni na 10 godina zatvora. Fomin je otišao na prisilni rad u nukelarnu elektranu u Kalininu, nakon što je izašao iz zatvora. Brjukhanov je poput Djatlova amnestiran i odslužio je samo polovicu svoje kazne. Trenutno živi u Kijevu i do danas tvrdi da neki pravi razlozi nesreće nisu otkriveni.

Ljudmila (Jessie Buckley) je u Pripjat stigla sa 16 godina, i ubrzo dobila posao u kantini nuklearne elektrane u Černobilu. Upoznala je i svog budućeg supruga, vatrogasca Vasilija Ignatenka (u seriji ga glumi Adam Nagaitis).

Par se vjenčao 1983. godine a ona je ostala trudna 1986. godine. Njen suprug je na mjesto katastrofe stigao odmah nakon eksplozije, i gasio požar koji ga je ubio, tj. količina radijacije kojoj su bili izloženi. Vasili je od posljedica trovanja radijacijom umro 13. maja 1986. godine. Dva mjeseca nakon toga Ljudmila je rodila djevojčicu, koja je umrla nekoliko sati nakon rođenja. Ona danas živi u Kijevu.

David Dencik glumi Mikhail Gorbacheva, koji je bio osmi i posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza do 1991. godine. Danas Gorbačov ima 88 godina, i dalje radi u ruskim političkim krugovima, i u brojnim prilikama je izrazio kritike na račun sadašnjeg predsjednika Vladimira Putina.

Emily Watson u seriji glumi naučnicu Ulanu Khomyuk, izmišljen lik ali izuzetno važan. Ona je predstavljala sve naučnike svijeta koji su zajedno radili na pokušaju da otkriju što se tačno dogodilo i ko je kriv za niz propusta koji su doveli do ove katastrofe.

Ralph Ineson glumi generala Nikolai Tarakanova.

Tarakanov, koji sada ima 85 godina, navodno živi sa “radijacionom bolešću” posljednjih 33 godine. On je izjavio da je odabir Ineson za ulogu ‘savršen pogodak’.

Sam Troughton glumi Aleksandra Akimova, nadzornika noćne smjene u Černobilu.

Akimov je bio nadzornik noćne smjene ekipe koja je radila u noći katastrofe. Umro je dvije sedmice nakon nesreće zbog velike izloženosti zračenju.

Na najbolji mogući način prikazala je duh naučnika koji su pokušavali spriječiti buduće slične slučajeve na ostalim reaktorima u Sovjetskom savezu.