“Kako sam se zaljubio u Evu Ras”, “Those Shoking Shaking Days” i “Prvi udah” predstavljaju Regiju na smotri FID Marseille

kako-sam-se-zaljubio-u-evu-rasPoznati i ugledni Festival međunarodnog filma /FID/ u Marseilleu je od 2500 upućenih ostvarenja, odabrao 130 iz 35 zemalja, među kojima su dvije bosanskohercegovačke koprodukcije: “Kako sam se zaljubio u Evu Ras” i “Those Shoking Shaking Days”.

Prvog, zanimljivu priču 70-godišnje Sarajke Sene, što živi u projekcijskog kabini starog kina i osim Ilije i Sase, nikoga ne viđa, pa gleda nekadašnje filmove iz nestale zemlje, ostvario je Portugalac Andre Gil Mata, na slavenskim jezicima.
Film od 74 minute je u programu Međunarodne selekcije.

Među prvim dugometražnim ostvarenjima je i djelo austrijske cineastice bosanskohercegovačkog porijekla, Selme Doborac. Istinski esej sedme umjetnosti, za 88 minuta pokušava odgovoriti na pitanje: kako snimati rat!

Treće, ovog puta kratko eksperimentlno ostvarenje, snimila je Miranda Herceg, zagrebačka dizajnerica i rediteljica, o zvukovnom ugođaju, iščekivanju i učinku statične kamere što upozorava na prisustvo skrivenog posmatrača. Film se pokazuje u programu Uporednih projekcija.

Manifestacije čije, aktualno, 27. izdanje započeto 12., završava 18. srpnja održava se pod predsjedništvom Paula Ostchakovskog Laurensa i vođstvom Jeana-Pierre Rehna pred oko 25.000 gledatelja.

Projekcije se organiziraju u cijelom gradu u bibliotekama, otvorenim anfiteatrima, kino dvoranama, gimnazijama ili galerijama. Namjena manifetacije jer predstaviti nove kinematografije i načine snimanja, kako dokumentarnih tako i igranih, cjelovećernjih ostvarenja.

Džana Mujadžić