Kako je “Casablanca” postala klasik svjetske kinematografije

Američki film “Casablanca”, koji mnogi smatraju najvećim filmom ikada snimljenim, a koji govori o vanvremenskoj ljubavi, gubitku i iskupljenju usred borbe protiv nacista, obilježava 75. godišnjicu od prvog prikazivanja u SAD-u.
Film je prvi put prikazan u New Yorku 1942. godine i ubrzo je postigao svjetsku slavu sa Oskarom za najbolji film 1944. godine.

Film režisera Majkla Kertiza je ljubavna drama sa sjajnim Humphrey Bogartom i Ingrid Bergman u glavnim ulogama. Radnja se vrti oko Rika Blejna, vlasnika restorana koji ne zna da li bi se osvetio ili pomogao bivšoj ljubavnici Ilzi Lund koja se jednog dana pojavila u njegovom lokalu sa novim ljubavnikom i očajnički traži njegovu pomoć.

Radnja se dešava tokom Drugog svjetkog rata u Casablanci u Maroku, koji je tada bio pod kontrolom Višijevske Francuske. Prema anketi iz 2006. godine, “Casablanca” je omiljeni film britanskih poslanika, a u SAD je na trećem mjestu najvećih američkih filmskih ostvarenja.

Film i dalje puni kino sale, dok je Oscar koji je Kertiz osvojio prodat 2012. godine na aukciji za više od dva miliona dolara, a čuveni klavir u Rikijevom kafeu za 3,4 miliona dolara.

Kruže i priče o snimanju filma, a jedna od najpoznatijih je “hemija” koja je i privatno postojala između Bogarta i Ingrid Bergman. Članovi njihove porodice, među kojima Izabela Roselini i Lorin Bekol insistirale su da glumci nisu imali ništa privatno i da nisu ni očekivali da će film postići takav uspjeh.

Ingrid Bergam, koja je umrla 1982. godine, rekla je jednom prilikom da nije bila impresionirana kad joj je bila ponuđena uloga, ali je prihvatila. Prva glumica za ulogu u filmu bila je Hedi Lamar, koja je odbila ponudu.

“Casablanca” za mnoge predstavlja sjaj starog Hollywooda sa velikim režiserom, zvijedama, kostimima i scenografijom, i smatra se klasikom svjetske kinematografije.

Pogledajte trailer: