SerijeTurske serije

Kad lišće pada – Yaprak Dokumu – turska serija

Turska je televizijska serija, snimana od 2006. do 2010. godine, a od 2011. do 2012. emitovala na Hayat TV i od 13. oktobra 2021. pa do danas se emituje na BHT 1 u Bosni i Hercegovini.

Radnja ove priča je ustvari priča običnih ljudi zapravo obične porodice bilo gdje na svijetu. Veoma je realna jer pokazuje šta sve život nosi sa sobom…

Naime, priča je smještena u sadašnje vrijeme i prati sudbinu patrijahalne porodice Tekin, na čelu sa ocem Ali Rizom koji je strog i požrtvovan otac i važi za poštenog i vrijednog čovjeka. Čini se da miran i skladan odnos u porodici Tekin ništa ne može narušiti.

Međutim njihova sudbina se mijenja kada Ali Riza, zbog svog karaktera i morala, daje ostavku na mjesto predsjednika općine. Nakon toga se sele u Istanbul, gdje Necla upisuje fakultet.

Simbolika sa nazivom serije pokazuje kakav će im život bit i da je Hayriye bila upravu što se bojala odlaska u veliki grad, jer će se njihov do tada idiličan život početi raspadati kao jesenje lišće.

Fikret raskida zaruke sa čovjekom kojeg voli, jer njen otac smatra da porodica mladića nije poštena niti dostojna njihove porodice.

Ali Riza je ustvari jedini koji vidi koliko je Fikret sposobna i jedinstvena i pokušava i njoj uliti samopouzdanje i samopoštovanje, ali na surov način.

Hayriyina i Ali rizina djeca upisuju ili završavaju škole: Necla upisuje arhitekturu, Leyla ide na pripreme pred koledž, Şevket se vraća iz vojske i počinje raditi kao bankar.

Tama i raspad porodice Tekin počinje, tako što se Necla zaljubljuje u splektaroša Oğuza, kojeg je njen otac upoznao po dolasku u Istanbul i odmah prozreo njegove namjere. Ali, Leyla ima ozbiljne planove s Oğuz, koji ruši njene snove na najsuroviji način.

Şevket na poslu upoznaje manipulativnu i lukavu Ferhunde, koja ne bira sredstva kako bi ga uvjerila da se njom oženi i u tome i uspijeva, kao i u ucenjivanju Oğuza da se oženi Lejlom. Ovim brakovima Şevket i Leyla upadaju u pravi pakao, a porodica gubi svoj mir.

Necla je ljubomorna na sestrin brak i postaje njena ljuta rivalka. Fikret jedina shvata kakva je nesreća zahvatila njenu porodicu i želi pobjeći od svega.

Pogledajte trailer

GLAVNE ULOGE

Halil Ergun kao Ali Rıza Tekin

Rođen kao Halil İbrahim 8. septembra 1946. u Izniku turski je pozorišni, filmski i televizijski glumac. Prije bavljenja glumom je studirao političke nauke na Univerzitetu u Ankari, a karijeru je započeo u pozorištuu Bursi. Međunarodnoj publici je poznat po ulozi u popularnoj TV-seriji Kad lišće pada.


Guven Hokna kao Hayriye Tekin

Rođena je 24. januara 1946. godine u Ankari. Glumica je diplomirala na Državnom konzervatorijumu u Ankari 1967. godine. Također je 1990. godine predstavila program za djecu pod nazivom Susam Sokağı (Ulica Sesam), radila je u pozorištu, na filmu i učestvovala u mnogim televizijskim emisijama.


Caner Kurtaran kao Şevket Tekin

Turski filmski, televizijski i pozorišni glumac, rođen 26. oktobra 1978. godine u Istanbulu. Diplomirao je na pozorišnom odsjeku Državnog konzervatorija Univerziteta Mimar Sinan. Potom je nekoliko godina radio po ugovoru u Istanbulskom državnom pozorištu .


Bennu Yıldırımlar kao Fikret Tekin

Rođena je 22. novembra 1969. godine u Istanbulu. Završila je srednju školu za djevojke Erenköy 1969. godine. Diplomirala je na pozorišnom odsjeku u junu 1990. godine. Glumica je Istanbulskog gradskog pozorišta. I kao umjetnica, jako je vrijedna mnogih nagrada za svoju pozorišnu i kinematografsku glumu.


Gokce Bahadır kao Leyla Tekin

Turska glumica rođena u Istanbulu, 9. novembra 1981. godine. Ima diplomu s ‘Akademije Radija i Televizije’ u Istanbulu. U svojoj karijeri ova lijepa glumica je imala mnogobrojne uloge u serijama, a okušala se i kao voditeljica. Poznata je po ulozi Leyla Tekin u turskoj televizijskoj seriji Kad lišće pada.


Fahriye Evcen kao Necla Tekin

Rođena u Njemačkoj u Solingenu 4. juna. 1986. godine od roditelja turskog porijekla. Diplomirala je na Odsjeku za sociologiju na Univerzitetu u Dizeldorfu. Proslavila se ulogom Necle Tekin u turskoj televizijskoj seriji Kad pada lišće. Pored turskog, govori njemački, engleski i španski .


Napišite komentar