‘Justice League’ mogao bi biti na gubitku bar 100 miliona dolara

Warner Bros. bi mogao sa filmom ‘Justice League‘ biti na gubitku oko 100 miliona dolara, prenosi Yahoo.

Naime, ‘Justice League’ je imao najgori debitanski vikend ikada za jedan DC film, ali tu problemi ne prestaju.

Prema izvještajima snimanje filma koštalo je skoro 300 milona dolara. Potrošeno je još dodatnih 150 miliona dolara na marketing i reklamiranje filma, dok opet Deadline izvještava kako film ukoliko želi da ostvari ikakvu zaradu onda mora zaraditi najmanje između 700 i 750 miliona dolara.
Loša vijest je i to da je film za šest dana prikazivanja u kinima uspio širom svijeta da zaradi tek 296 miliona dolara, što je tek blizu pokrivanja troškova snimanja filma. A ako bismo povjerovali izvještajima Deadline-a, onda film nije ni na pola puta da počne da ostvaruje zaradu.

Film je u američkim kinima zaradio 111 miliona dolara, a u ostatku svijeta 185 miliona dolara. Blockbuster filmovi koji se oslanjaju samo na zaradu u Americi po pravilu propadaju, a pošto zarada filma ‘Justice League’ nije mnogo veća na internacionalnom tržištu u odnosu na američko tržište, ona se skoro može i očekivati sigurna propast filma.

Opšte je poznato da zarada filmova slabi iz dana u dan, pa tako će sigurno biti i sa filmom ‘Justice League’. Debitovao je u američkim kinima prvi vikend sa zaradom od 93 miliona dolara, a naredni vikend očekuje se pad zarade za polovinu prethodnog iznosa.

Po predviđanjima stručnjaka film bi u kinima mogao da zaradi maksimalno 635 miliona dolara, što bi bilo blizu pokrivanja svih troškova, i spasu za Warner Bros.

Prošle godine film ‘Batman v Superman: Dawn of Justice‘ dobio je užasne kritike (bar gore od filma Justice League), ali ipak uspio je u kinima uzeti 873 miliona dolara. Prema Deadline-u profit Warner Bros.-a na tom filmu bio je 105,7 miliona dolara, ali mnogi analitičari vjeruju da je iznos i veći.

DC-ev ‘Suicide Squad‘ prošao je i bolje: koštao je manje a donio je profit od 158 miliona dolara.

Ali trenutna situacija govori da će ipak ‘Justice League‘ biti među gubitnicima u 2017. godini.

https://youtu.be/r9-DM9uBtVI