‘Justice League’ je čak i gori od filma ‘Batman v Superman’

Treba čestitati kreatorima filma ‘Justice League‘ što su uspjeli da naprave djelo koje je čak i gore od filma ‘Batman v Superman‘.

‘Justice League’ mogao bi se možda opisati kao jedna velika zbrka, kao neuspjeli pokušaj kreiranja novih Avengersa.
Za ozbiljna čovjeka koji od filma očekuje više od toga da mu omogući da prvi put poljubi djevojku u kinu, ovo je čisto bacanje vremena i novca, i na kraju krajeva pravi smor od nazovi filmskog djela.

Ukoliko bi se usudio da pogleda ovaj film neko ko nije gledao ‘Batman v Superman’, ‘Wonder Woman’, seriju Flash, pa čak malo i proučavao Aquamana, (i pri tome vodio računa da ova hrpa superjunaka u jednom filmu samo su vjerovatno uvod za novi nastavak filma koji će da uključi nove superjunake), vjerovatno će totalno zbunjen da gleda u užasno osmišljene i užasno grafički urađene Leteće Ljudolike Kukce Koji Dolaze Sa Druge Planete, I Hrane Se Ljudskim Strahom, Ali Iz Straha Koriste Oružje Da Se Bore Protiv Batmana i Njegove Raje (Ovako bi se ukratko mogle imenovati najopasnije zvijeri u filmu).

Uvođenje novih likova u ‘Justice League’ koji je i nastavak filma ‘Batman v Superman’ i ‘Wonder Woman’ samo je još više zakomplikovao ionako zakomplikovane stvari.
Što se tiče samih novih likova stvari stoje otprilike ovako: ‘Aquaman’ koji se eto i zove Vodeni čovjek (ili Čovjek iz vode ili Nazovite Ga Kako God Hoćete) najmanje vremena provodi u vodi, a osim što puno pozira i pokazuje nabildano tijelo, ne pokazuje nam mnogo toga.

Flash je u filmu u puno jadnijem izdanju nego u seriji. Ima poneki zabavan trenutak ali sve je to blijedo i nedovoljno upečatljivo da bi se dugo pamtilo.

Cyborg osim toga što izgleda kao hodajuća gomila zgužvanih konzervi, nije razrađen karatkerno, ne poznajemo ga uopšte, ne osjećamo njegovu tugu niti suosjećamo sa njim, i ne znamo ni šta hoće ni kako hoće dalje sa životom.

Batmanov pomoćnik Alfred bolje bi bilo da se nije ni pojavljivao, jer osim što komentariše stvari koje ne vidi i ne čuje i ne osjeti, nije ostavio nikakav poseban dojam.

Humor u filmu u najmanju ruku nije smiješan. Očekivalo bi se od superjunaka da izvale neku superforu, međutim osim što se u dosta scena ulizuju jedni drugima, i Barry Allen uspijeva da nas zabavi u ponekom trenutku, tu ustvari i nema nekog humora niti zabave.

Osim što je film eto uspio da spoji i uvede nove superjunake, ostalog logičnog objašnjena za sva dešavanja u filmu nema.

Što se tiče stranih kritičara neke od njihovih izjava su sljedeće:

Eric Kohn je za IndieWire između ostalog napisao kako film zamara, i kako je konvencionalni pokušaj da se igra po pravilima, sa ‘čekaj trenutak da se nasmiješ’ koji se pojvaljuju između akcijskih scena, što je Marvelova forma koja pali kod publike, dok ovo predstavlja sraman pokušaj izvođena toga.

Kate Taylor je za Daily Globe and Mail napisala: “…. film je prepun likova koji imaju supermoći, ali je frustrirajuće malo prostora za pričanje njihovih pojedinačnih priča i, najveći problem svega, nedostaje pravog protivnika … i sve deblji Ben Aflek i osiromašeni Jeremy Irons počinju da zamaraju kao i njihove uloge. Batmanova romantična hemija sa očaravajućom ženom Gal Gadot-a mogla bi da oživi stvari, ali malo je vremena da se to razvije. Slično tome je i sa komičnim dodatakom Ezra Miller-a (Flash-a), Jasona Momoe u ulozi Aquaman-a ili potisnute Ciborg-ove tuge u filmu … svi imaju dramatičan potencijal, ali ne postoji prostor za njihovih priča ili da učine nešto više osim nagovještavanja stvari ..”

Todd McCarthy je napisao kako ovaj zbunjujući miks superheroja pokazuje kako oni uopšte ne odgovaraju jedni drugima, i kako nas tjeraju da ne poželimo da ih više i gledamo u budućnosti, te kako film jednostavno nije zabavan.

Peter Bradshaw za The Guardian je između ostalog napisao i kako ‘bi trebalo podnijeti krivičnu prijavu zbog odabira glumaca za ovaj filma’.