Julia Roberts bosa u ime žensko-muške jednakosti

julia-roberts-george-clooney-cannesStriktni odijevni kodovi

George Clooney i njegova 20 godina mlađa supruga, međunarodna advokatica Amel uspeli su se čuvenim stepenicama čuvene kanske Palace Festivala u društvu rediteljice, nadarene Jodie Foster i raskošne Julie Roberts, koja je na glamour manifestaciji bosa zakoračila- prema muško-ženskoj ravnopravnosti!
Četvrti dugometražni, igrani film mitske glumice Jodie Foster “Money Monsters“, oštra kritika medija i svjetskih načina finasiranja označila je četvrti, filmski susret dvije ikone sedme umjetnosti Clooneya i Roberts. Danas 55-godišnjak, sofisticirani zavodnik svjetskog filma i uvijek atraktivna “Pretty Woman” rođena 1967. godine, glumili su zajedno u “Ocean’s Eleven”, 2001, zatim u “Povjeravanjima opasnog čovjeka”, godinu kasnije pa “Ocean’s Twelve” 2004. kada je Clooney započeo svoju rediteljsku karijeru.
Ritmirani thriller “Money Moster” je priča o Lee Getsu, beskrupuloznom tv. voditelju kojeg je popularan i gledana emisija posvećena ekonomiji i finasijama, učinila guruom Wall Streeta. Njegovo postojanje se mijenja kada prevareni gledatelj Kayle Budwell kojeg tumači Jack O’Connel, u direkt napadne voditelja pred milijunskim gledalištem i njegovom producenticom Patty Fenn u interpretaciji Julie Roberts.
Američka zvijezda koja je u Cannesu nosila predivnu crnu toaletu Armani Privé, čiji je kroj podsjećao na privlačnu crvenu opravu u filmu “Pretty Woman” je zanemarila kodove čuvenog festivala i popela se bosa, slavnim stepenicama pokrivenim crvenim tepihom. Svoje prvo i jako praćeno pojavljivanje u svjetskom središtu sedme umjetnosti i najznačajnijom smotri planete, glumica je obilježila na nesvakidašnji način. Mnogi su smatrali da želi privući što više pažnje ali dobar promatrač i poznavatelj kanskih uvjeta ponašanja odmah uvidi da je glumica-protestirala, na pametan način.

Veliki korak ka ravnopravnosti

Roberts je dosla u cipelama i kada je prošla kontrolu jednostavno ih je stavila u torbicu. Inicijativa potiće od prošle godine kada je grupa žena bila odstranjena sa projekcije filma “Carol” jer nisu nosile visoke pete. Događaj je izazvao ljutnju brojnih glumaca, posebno glumica pa je Emily Blunt izjavila: -Svi trebaju nositi iste cipele ali ne i potpetice! Koje razočaranje a mislile smo kako smo postigle jednakost.
I ove godine je pitanje obrađeno zahvaljujući hrabrim glumicama. Kristin Stewart je za vrijeme okruglog stola posvećenom filmu “Café Society“, otvoreno kritizirala festivalske naredbe o oblačenju: -Zašto nas žene ograničavaju dok muške kolege mogu obući što žele? Moraju nositi kravatu ali ne određuje im se njezina boja niti veličina. Hoću sama odabrati visinu i izgled mojih potpetica”- izjavila je lijepa glumica.

Roberts, velika pristalica prirodnosti i iznenađenja, potresla je Croisette učinivši gigantski korak prema muško-ženskoj ravnopravnosti. Već je obilježila duhove 1993. godine kada se bosa udala za pjevača Lyle Lovetta. Šest godina kasnije je uzbudila crveni tepih predstavivsi “Noting Hill” u svečanoj haljini ali sa maljama ispod ruku. Provokacija je obilježena kao poseban događaj.

Džana Mujadžić
julia2