Jordan Peele je prvi Afroamerikanac koji je osvojio Oscara za najbolji scenarij

Jordan Peele je za najbolji scenarij svog debitantskog filma “Get Out” (Bježi) osvojio Oscara i ušao u historiju kao prvi Afroamerikanac koji je dobio ovu prestižnu nagradu, a treći koji je bio nominovan za režiju, scenarij i najbolji film.

“Prestajao sam pisati scenarij za ovaj film oko 20 puta, jer sam mislio da je nemoguće. Ali vraćao sam se scenariju jer sam znao da će, ako me neko pusti da napravim ovaj film, ljudi čuti za njega i vidjeti ga”, rekao je Peele preuzimajući Oscara.

Zahvalio je filmskom studiju Universal, Jasonu Blumu i svima koji su učestvovali u stvaranju filma, svojoj supruzi i majci.

“Svima koji su došli i pogledali ovaj film, svima koji su kupili kartu i svima koji su rekli nekome da kupe kartu – hvala”, rekao je Peele.

“Get Out” je rediteljski debi Jordana Peelea, koji preispituje rasne odnose u SAD-u. Film donosi priču o mladom Afroamerikancu Chrisu koji s djevojkom Rose za vikend odlazi na imanje njenih roditelja. Roseini roditelji su toliko uslužni prema Chrisu da se on osjeća neugodno, naročito kada se počnu okupljati razni rođaci i prijatelji s kojima se mora upoznati. Naizgled je sve uredu, ali niz sitnica ukazuje na to da nešto ne štima.

Ovaj film je u kinima u SAD-u i Kanadi ostvario dobit od 176 miliona američkih dolara.