Jon Lisi: Rat u BiH zaslužuje bolje filmove od ovog iza koje stoji talijanski režiser Sergio Castellitto

Američki filmski kritičar Jon Lisi u svom osvrtu na film “Venuto al mondo” piše da rat u Bosni i Hercegovini zaslužuje bolje filmove od ovog iza koje stoji talijanski režiser Sergio Castellitto.

U filmu koji je kod nas poznat kao “Venuto al mondo” osim glavnih uloga koje su pripale Penelopi Cruz i Emilu Hirschu, glume i bh. glumci Adnan Hasković, Branko Đurić, Milan Pavlović i Moamer Kasumović. Film je snimljen po istoimenom romanu talijanske spisateljice i supruge režisera, Margaret Mazzantini, a govori o ratu u Bosni i Hercegovini.
“Rat u Bosni je užasan period u svjetskoj historiji i mnogo više ljudi bi ga trebalo proučavati. Budući da je film najpopularnija umjetnička forma, film o ovoj tragediji mora rasvijetliti dešavanja i u njih uputiti one koji ne vole čitati. Zamišljam jedan film o ratu u BiH toliko snažan kao što je “Schindlerova lista” o holokaustu i “Hotel Rwanda” o genocidu u toj zemlji. Film bi trebao ohrabriti školske sisteme da u svoj plan i program uvrste dešavanja u Bosni. ‘Venuto al mondo’ nije taj film. Molim te, gospodine Castellitto, ne snimaj više ovakve filmove “, piše Lisi u uvodnom dijelu teksta.
Film se bazira na dva glavna događaja, Olimpijskim igrama održanim 1984. i agresiji koja je počela 1992. godine. Govori o neizmjernoj želji jedne majke da dobije dijete, želji toliko velikoj da bira surogat majku.
“Ovaj film je inferiorna verzija melodrame “Sophie’s Choice” iz 1982. godine u kojoj glumi Meryl Streep. Oba filma sentimentaliziraju globalnu tragediju, s razlikom što Streep može odglumiti sve bez problema dok se Cruz najviše naslanja na scenario i umijeće režisera. Kad radi sa Woodyjem Allenom, Pedrom Almodóvarom i Isabel Coixet, Cruz je nevjerovatna”, navodi filmski kritičar.
“Spajanje ratne tematike i romanse je bio prevelik zalogaj za ovaj film. Film nema odjeka kod gledatelja i umjesto da prikaže upečatljiva dešavanja rata, pretvoren je u jeftini sentiment”, navodi američki filmski kritičar u svojoj kolumni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *