John Travolta- Biografija

John-TravoltaJohn Joseph Travolta, američki je glumac, plesač i pjevač. Svjetsku slavu stekao je 1970-ih godina, kada je sa sedamnaest godina odlučio prekinuti školovanje i odseliti se u New York kako bi započeo svoju glumačku karijeru.

Prvu televizijsku ulogu imao u seriji “Emergency!” 1972 – ge godine. Ipak njegova prva zapažena uloga bila je uloga nasilnika u horor filmu “Keri” iz 1976-te godine. Takođe tada dobija ulogu u seriji “Dobrodošli nazad” u kojoj glumi četiri godine. Dok je glumio u seriji, izbacio je i svoj prvi singl pod nazivom “Let her in” koji je postao veliki hit, i dospio na deseto mjesto Bilboardove liste 100 najboljih pesama 1976-e godine.
Naredih godina dobio je priliku da pokaže svoje glumačke sposobnosti na Broadwaju u dva mjuzikla “Groznica subotnje večeri” i ”Briljantin” koji su bili uspješni i zahvaljujući kojima je dobio status zvijezde, nakon čega se odlučio preseliti u Los Angeles kako bi unaprijedio svoju karijeru još više.
Nakon što mu je karijera početkom 1980-ih krenula silaznom putanjom, ipak zahvaljujući ulozi Vincenta Vege u Tarantinovom filmu „Pakleni šund“ je potvrdila njegovo mjesto zvijezde. Dok prvi film koji je snimio 1980-ih je bio „Gradski kauboj“, ali u to vrijeme izbacio je i nekoliko pjesama. Tako da slobodno možemo reći da je početak osamdesetih prošao u znaku Travolte.

Nakon niza uspješnih filmova, 1989-te u filmu “Vidi ko govori”, doživljava veliki uspjeh zaradivši 297 miliona dolara, te zbog velike popularnosti nastavlja sljedeće godine snimati prvi, a 1993-e i drugi nastavak.
1994–te ponovo je glumio u filmu Quentin Tarantina “Pretparačke priče” (Pulp Fiction), gdje je zaradio nominaciju za Oscara. Nakon ovog filma postaje jedan od traženijih glumaca u Hoolywoodu, tako da mu je kraj devedesetih prošao u stalnom angažovanju u filmovima.

Njegovi filmovi počeli su stalno dobijati pozitivne ocjene od publike i kritičara, tako da uskoro nije bilo osobe koja nije čula za Johna Travoltu. Tako da mu je i uloga u mjuziklu “Groznica subotnje večeri” (Saturday Night Fever) donijela novu nominaciju za “Oscara”.
Njegovo lijepo lice sa jasno izraženim karakternim crtama, visina od 188 cm, atletska građa i neosporan glumački talenat doprineli su konstantnom Travoltinom angažovanju u filmovima.

Što se privatnog života tiče, i ako ne svojom voljom, ipak je bio umješan u veliki broj skandala. Prvu ozbiljniju vezu imao je sa glumicom Dianom Hyland koja 1977–e godine umire od raka dojke. Dok se 1991–e godine oženio glumicom Kelly Preston, i sa njom ima dvoje djece: kćerku Ella Bleu i sina Benjamina, a imali su i sina Jetta koji se razbolio i 2009. godine umro.

Dok je početak ovog milenija obilježio njegovu ulogu u filmu “Batterlfield Earth” koji je dobio loše kritike i za koju je dobio „Zlatnu malinu“ i veoma malu gledanost, kao i drugi filmovi u kojima se pojavljuje nisu imali veliki uspijeh, čak je i 2007. godine posudi svoj glas u animaciji „Bolt“. Ovaj milenij definitivno je obilježio pad Travoltine karijere.

U svojoj karijeri dugoj preko trideset godina glumio je u brojnim filmovima dokazivajući da je izvanredan glumac. Pored talenta za glumu, pokazao je da poseduje i dar za pjevanje i igranje. Ovaj Hollywoodski glumac u toku svoje karijere imao je mnogo uspona i padova, ali se nakon svakog dizao i postizao veći uspjeh.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *