John Lithgow još uvijek žali jer je odbio da igra Jokera u Tim Burton-ovom ‘Batmanu’

U Tim Burton-ov filmu ‘Batman’ Jack Nicholson je igrao Jokera, i to ga je učinilo bogatim čovjekom. Međutim, Nicholson nije bio prvi Timov izbor za ulogu Jokera. Ulogu je prvo ponudio John Lithgow-u, koji je izjavio da još uvijek žali jer je odbio režisera.

“Moja najgora audicija bila je za Tim Burton-ovog ‘Batmana’ “, nedavno je izjavio Lithgow. “Nikad ovo nisam nikom rekao, ali ja sam pokušavao da ga ubijedim da ja nisam prava osoba za tu ulogu, i uspio sam u tome. Mislio sam da to i nije neka velika stvar. Oko sedmicu dana kasnije čuo sam da su kasnije razgovarali sa Robin Williams-om i Jack Nicholson-om”

Ovo je drugi put da je Lithgow propustio ulogu Jokera: Prije Burtona, režiser Joe Dante planirao je da ga angažuje za svoj film o Batmanu koji nikada nije snimio.
“Radio sam M. Butterfly na Broadway-u, i bio je to zahtjevan show. To je značilo napustiti predstavu i krenuti direktno na snimanje filmova, i govorio sam sebi: ‘Mislim da ja to ne mogu’. Kako je to bilo glupo! Glumci nužno moraju biti pametni ljudi”, izjavio je Lithgow.